άνοδος θερμοκρασίας

Υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών κατά τις οποίες η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες, οι επιστήμονες του meteo/Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέταξαν τα τελευταία 44 καλοκαίρια (1979-2023) σε μια κλίμακα με κριτήριο την ποσότητα των ακραία θερμών ωρών στο καθένα.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ένα θερμό κύμα από την κεντρική Μεσόγειο επηρεάζει και την Ελλάδα.

Το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης (8-9/8) τα θερμότερα βράδια και μέρες σύμφωνα με το meteokav, σε απόλυτες τιμές και όχι σε αίσθηση.  

Την Πέμπτη η κορύφωση του πρώτου κύματος καύσωνα. Την Τετάρτη (22/6) οι θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα φτάσει τους 36 βαθμούς.

Η ανυπόφορη πολλές φορές ζέστη του φετινού καλοκαιριού και στο νομό Καβάλας άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

 

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τα φαινόμενα που επικρατούν στην Ευρώπη «σπρώχνουν» προς την Ελλάδα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Σύμφωνα με το Meteo Kav οι πιο ευπαθείς περιοχές του νομού για σήμερα και τις επόμενες ημέρες σε υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώνονται στο δυτικό κομμάτι κάμπου λόγω της επίδρασης του Παγγαίου σε συνδυασμό με το ανεμολογικό (βορειοδυτικοί καταβάτες).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ, από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου.