Το Διεθνές Φόρουμ Καπνού πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα. Αν όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς της Καβάλας αντιδράσουν άμεσα, υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η άδικη απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Με έκπληξη διάβασα στον τοπικό τύπο τα νέα για τη διεξαγωγή του επόμενου Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν είμαι τοπικιστής, πιστεύω ότι βλέπω το ζήτημα αντικειμενικά και ψύχραιμα: η Καβάλα έχει δικαιωματικά τον τίτλο της «Μέκκας του Καπνού», στην πόλη της Καβάλας λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Καπνού, οι Καπναποθήκες της Καβάλας είναι αρχιτεκτονικά στολίδια, η Καβάλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καπνεργατικό κίνημα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) είναι απόγονοι καπνεργατών και καπνεργατριών.

Δεν βρέθηκε ένας εκπρόσωπος της Καβάλας στην Περιφέρεια να αναπτύξει επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας της πόλης μας ως έδρας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο; Δεν βρέθηκε κάποιος να διαβάσει το αχαρακτήριστο δελτίο τύπου της Περιφέρειας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ο καπνός για τις περιοχές ιδίως Ροδόπης και Ξάνθης αποτελεί στοιχείο παράδοσης και πολιτισμού» πριν σταλεί στις εφημερίδες για δημοσίευση;

Η απόφαση είναι λανθασμένη, άδικη και εμένα ως Καβαλιώτη με προσβάλλει.

Ωστόσο, επειδή διεπίστωσα ότι δεν έχει αναρτηθεί ακόμη καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η εκδήλωση ουσιαστικά είναι μια ημερίδα για το σχεδιασμό της οποίας ακόμη δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη το χρονικό περιθώριο να αλλάξει η απόφαση και να διοργανωθεί το φόρουμ στην Καβάλα.

Να μπουν μπροστά οι Βουλευτές, η Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και να ζητήσουν δυναμικά να αλλάξει η απόφαση. Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση έχει κάνει τους συμπολίτες μας να πιστεύουν ότι με δυναμικές παρεμβάσεις ο λαός μπορεί να σκίζει και μνημόνια, ας κινητοποιηθούμε εμείς εδώ στην Καβάλα για να αλλάξουμε μια λανθασμένη απόφαση τοπικής σημασίας η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανακοίνωσης και όχι της υλοποίησης.

Θα μπορούσε να μου πει κάποιος τι νόημα θα είχε μια τέτοια κινητοποίηση; Ούτε ξέρουμε ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, τα θέματα που θα συζητηθούν, το γενικότερο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ωστόσο και σε συμβολικό επίπεδο η κινητοποίηση θα είχε εξαιρετική σημασία: το δελτίο τύπου της Περιφέρειας καταλήγει με τη φράση «στόχος να αναδείξουμε τα προβλήματα και να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν οι καπνοπαραγωγοί και να μην πληγεί το προϊόν». Ε λοιπόν, στόχος της κινητοποίησης θα είναι εμείς οι Καβαλιώτες να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν για μια ακόμη φορά οι Καβαλιώτες και να μην πληγεί για μια ακόμη φορά η Καβάλα.

Γιάννης Εριφυλλίδης