Ο βουλευτής νομού Δράμας του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον υπουργό Οικονομικών αναδεικνύει το ζήτημα της ανάγκης άμεσης αποκατάστασης του ισόβιου βοηθήματος στους παλιννοστούντες.

Το συγκεκριμένο βοήθημα διακόπηκε βίαια, στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών, για χιλιάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ της Τρίτης Ηλικίας. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργείται πλέον θέμα επιβίωσης για αυτούς τους συνδημότες μας.

Ο βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναχορήγηση του βοηθήματος και πότε αναμένεται η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Προς τον υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ:  Καταβολή του ισόβιου βοηθήματος στους παλιννοστούντες

Με το Νόμο 4093-2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016″  τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 1296/12/10-1982, που αφορούσαν την καταβολή σύνταξης σε υπερήλικους παλιννοστούντες ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς όροι που προβλέπονται, ισοδυναμούν στην πράξη με απώλεια της σύνταξης για το μεγαλύτερο μέρος των υπερήλικων παλιννοστούντων. Το πρόβλημα καθίσταται πιο δυσχερές γιατί πλέον οι υπερήλικες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες από όπου επαναπατρίστηκαν, διότι σε κάποιες χώρες όπως στη Γεωργία -από όπου προέρχονται οι περισσότεροι- έχουν χαθεί οι περιουσίες τους με «κατάληψή» τους από τους ντόπιους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ισχύουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ.Στρατούλης δεσμεύτηκε για την επαναχορήγηση του εν λόγω βοηθήματος;

2. Πότε αναμένεται η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την αποκατάσταση των δικαιούχων; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή του βοηθήματος;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ