Με την παρουσία πλήθους επισήμων και πολιτών της Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/3/2015 στο Ναυτικό Μουσείο, η εκδήλωση παράδοσης και προβολής του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα: «Ναυτικό Μουσείο Καβάλας».Βασισμένοι στην τεράστια ναυτική παράδοση των 40 αιώνων ιστορίας της πόλης της Καβάλας, μια παρέα φίλων Καβαλιωτών ξεκίνησε την προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου: την ίδρυση ενός Ναυτικού Μουσείου.

Την προσπάθεια κατέγραψε η εκπομπή του Ena Channel «Κρυμμένοι Θησαυροί» με την Χριστίνα Νεφραίμ. Εκπομπή, η οποία έδωσε το έναυσμα στην Energean Oil & Gas και στο Ena Channel να προσφέρουν  βοήθεια στην επικοινωνία και προβολή του μουσείου.

Η Energean Oil & Gas,  με την υποστήριξή της, έδωσε την δυνατότητα να ξεκινήσει  η παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους,  μεγάλων απαιτήσεων και υψηλού επιπέδου. Την παραγωγή υποστήριξε επίσης το Ena Channel και εκτέλεσε η Videotex του ομίλου ENA.

Το ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν οι παριστάμενοι  ήταν  μια διαφορετική προσέγγιση στην παρουσίαση ενός μουσείου.

Με σενάριο, κείμενα και σκηνοθεσία που επιμελήθηκαν οι άνθρωποι του ΕΝΑ Channel, το ντοκιμαντέρ καταγράφει την Ιστορία της Ναυτοσύνης της Καβάλας, της αρχαιότερης παραλιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας και, πέρα από τα ιστορικής αξίας αντικείμενα, αναδεικνύει το ανθρώπινο στοιχείο, το πρόσωπο του Καβαλιώτη και, γενικότερα, του Έλληνα ναυτικού.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ προβάλλει το στοιχείο της μετάδοσης της ναυτικής ιστορίας και κληρονομιάς από τις προηγούμενες στις νέες γενιές. Αντίγραφα του ντοκιμαντέρ σε DVD παραδόθηκαν  στην διοίκηση του Ναυτικού Μουσείου για την διανομή του σε επισκέπτες και φορείς. Παράλληλα το video «ανέβηκε» στο κανάλι του Ena Channel στο YouTube, με 3 εκατομμύρια θεάσεις, για την ηλεκτρονική προβολή και προώθηση του μουσείου.

Χαιρετισμός Δημήτρη Γόντικα, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Καβάλα Oil στην εκδήλωση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παράδοσης και προβολής του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα: «Ναυτικό Μουσείο Καβάλας», η δημιουργία του οποίου υποστηρίχθηκε από την Energean Oil & Gas, εκ μέρους της εταιρείας ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας ανέφερε τα εξής:

«Από τη στιγμή που το Ναυτικό Μουσείο και το Ena Channel μοιράστηκαν την ιδέα τους με την Energean Oil & Gas, είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν από την πλευρά μας επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί η εταιρεία μας είναι δεμένη άρρηκτα με τη ναυτοσύνη της Καβάλας με πολλούς προφανείς αλλά και έμμεσους δεσμούς.

 

Ναυτοσύνη πρώτα από όλα σημαίνει άνθρωποι!

Στην 40χρονη Ιστορία της έρευνας, του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας δούλεψαν και δουλεύουν άμεσα εκατοντάδες ναυτικοί, ενώ συνεργάστηκαν και συνεργάζονται έμμεσα εκατοντάδες άνθρωποι από το λιμάνι και τις υποστηρικτικές δραστηριότητες. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μία μικρή εκδήλωση τιμής για αυτούς τους ναυτικούς.

Ναυτοσύνη σημαίνει θάλασσα!

Το απέραντο γαλάζιο του Κόλπου της Καβάλας που τόσο φιλόξενα εξακολουθεί να δέχεται την πετρελαϊκή δραστηριότητα και που με τόση προσπάθεια προστάτευσαν και εξακολουθούν να προστατεύουν οι εργαζόμενοι στις εξέδρες, πετυχαίνοντας όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον ανέγγιχτο, πεντακάθαρο, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μία μικρή εκδήλωση τιμής για όλους τους εργαζόμενους στην Ιστορία του Πρίνου.

Ναυτοσύνη σημαίνει όμως και αλιεία!

Καθημερινή προσπάθεια και αγωνίες για το αλίευμα και τη διάθεσή του, αμέτρητους αιώνες τώρα, από το απλό δίχτυ μέχρι τα σύγχρονα αλιευτικά σε έναν Κόλπο – σημείο αναφοράς για τα προϊόντα της θάλασσάς του. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο του μόχθου των αλιέων όσο βεβαίως και των εργαζομένων της εταιρείας μας να κρατήσουν τα νερά καθαρά. Αυτή η συνεργασία, λοιπόν, αποτελεί και μία μικρή εκδήλωση τιμής για όλους αυτούς που έχουν συμβάλει στο να φιλοξενεί η Καβάλα την 3η μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της χώρας.

 

Και, βεβαίως, ναυτοσύνη σημαίνει και τουρισμός!

Από τον απλό καμαρότο μέχρι τον καπετάνιο του πλοίου, από την πρώτη εντύπωση της υποδοχής και την αίσθηση της φιλοξενίας του τουρίστα μέχρι τη δημιουργία των κατάλληλων υποστηρικτικών υποδομών για την ασφάλεια των κρουαζιερόπλοιων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, και το πλοίο Valiant Energy της Energean.

Συνεπώς, η συνεργασία μας με το Ναυτικό Μουσείο και το ENA Channel τιμά και όλους εκείνους που έχουν βοηθήσει την Θάσο και την Καβάλα να ενισχύουν συνεχώς την εικόνα τους ως ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί.

Αυτή η πραγματικότητα που περιέγραψα με συντομία ήταν που κατέστησε αυτονόητη την αποδοχή της πρότασης για στήριξη από την Energean στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Αυτή η πραγματικότητα είναι που θα μας κρατά πάντα στο πλευρό του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και των ανθρώπων του».