Το συνεργατικό κίνημα είναι η καλύτερη έκφραση της ζωντάνιας & αυθεντικότητας των οργανώσεων της κοινωνίας και ταυτίζεται απόλυτα με όλα τα χαρακτηριστικά της ζωής.

Το 2012 ο ΟΗΕ το χαρακτήρισε «Διεθνές έτος Συνεργατισμού», μετά από εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και τον Ιαν 2013 η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (International Cooperative Aliance-ICA) συνέταξε το ΟΡΑΜΑ 2020, με στόχο η συνεταιριστική επιχειρηματική μορφή μέχρι το 2020, να γίνει «Ο αναγνωρισμένος ηγέτης στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα», να γίνει «Το μοντέλο που προτιμάται από τους ανθρώπους» και να γίνει «Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή επιχείρησης».

Η Ευρωπαϊκή Περιοχή του ICA ανέλαβε εκστρατεία ανάπτυξης του Σχεδίου ΟΡΑΜΑ 2020 και σε μια όσο το δυνατόν ποιο αντιπροσωπευτική συνάντηση συλλογικοτήτων και δομών της πραγματικής κοινωνικής οικονομίας την Παρασκευή, 6 Μαρ 2015, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΕΕΤΑΑ (Μυλλέρου 77, Αθήνα) συζητήθηκαν οι προοπτικές αναζωογόνησης του συνεργατικού κινήματος, με πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΠΑ (κ. Λ. Μπρέχας) και της Cooperatives Europe.

Ήταν σχεδόν όλοι εκεί: Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου, Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, Κ136, Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός biosCOOP, ΘΕΣτο, ΘΕΣγάλα, ΙΣΕΜ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Συνεταιριστικές Τράπεζες, ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΚοινΣΕπ Χαλανδρίου, ΑΝΚΑ, ΕΕΤΑΑ, ΚοινΣΕπ ΕΥΖΕΙΝ, ΕΤΑΓΡΟ, enallaktikos, Συνεταιρισμός ΕΥΚΑΡΠΟΝ και άλλοι, ενώ για τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ν. Έβρου ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ μίλησε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τον «Θρακών Αμνό», ως μια καλή πετυχημένη πρακτική (http://amnosthrakon.blogspot.gr).

O Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012 στο Νομό Έβρου από αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής με σκοπό να κινηθούν σαν σύνολο προς την καταπολέμηση των κοινών προβλημάτων τους. Σήμερα, αριθμεί περίπου 150 μέλη από την ευρύτερη περιοχή του Νομού, με συνεχή αύξησή τους, με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Παρασχούδη (6979488372) και γραφεία στο Διδυμότειχο (Χατζημιχαήλ 7, 2553026180, [email protected])

Δραστηριοποιείται στην εμπορία των παραγόμενων αγαθών των μελών του, στην ποιοτική ανάλυση του προϊόντος τους, στην ενημέρωση τους για τα δρώμενα της κτηνοτροφίας, στην επίλυση των προβλημάτων τους μέσω τακτικών συνελεύσεων καθώς και στην εξυπηρέτηση τους για οποιοδήποτε πρόβλημα-πληροφορία χρειάζονται καθ όλη  την διάρκεια της ημέρας τόσο από το γραφείο του Συνεταιρισμού αλλά και από τα ίδια τα μέλη του ΔΣ.

Στόχος του Συνεταιρισμού ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ είναι η περαιτέρω αύξηση των μελών, η δημιουργία δικής του ζώνης γάλακτος με απώτερο σκοπό την καθετοποίηση των προϊόντων. Βρισκεται σε συνεχή επικοινωνία με τράπεζες για εκχώρηση συμβολαίου για τη μαζική αγορά ζωοτροφών-λιπασμάτων και άλλων αγαθών και πρώτων υλών που χρειάζονται τα μέλη του Συνεταιρισμού, σε χαμηλότερες τιμές, ώστε αφενός να μειωθούν τα έξοδα που έχει η εκτροφή και αφετέρου να παράγονται τόσο ποσοτικά, όσο και πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα. Τελικός στόχος είναι η πλήρης οργάνωση διαχείρισης των εκτροφών των μελών μέσω του Συνεταιρισμού, με τελική απελευθέρωση του κτηνοτρόφου, ώστε να ασχολείται ΜΟΝΟ με τις κτηνοτροφικές εργασίες και όχι με τη γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες. Ο Συνεταιρισμός ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ εμπορεύεται σήμερα περίπου 1000 τόνους γίδινο γάλα ετησίως και άλλο τόσο περίπου πρόβειοι

Έγινε σαφές ότι ο συνεργατισμός απαιτεί κατ’ αρχήν ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο (σήμερα καλύπτεται μερικώς με τέσσερα ξεχωριστά νομοθετικά πλαίσια στα ομόλογα Υπουργεία Γεωργίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας). Ακολουθεί η άμεση ανάγκη για σύσταση ενός χρηματοπιστωτικού εργαλείου της κοινωνικής οικονομίας για τα κοινωνικά εγχειρήματα.

Οι προτεραιότητες θα μπορούσαν να είναι

  1. Η δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς
  2. Αύξηση της ευαισθητοποίησης των νέων για τους συνεταιρισμούς και
  3. Ένας συνεταιριστικός οδικός χάρτης για την ανάπτυξη συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Αποφασίσθηκε να προωθηθεί η οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Συνεργατισμού το φθινόπωρο 2015, αφού διαμορφωθεί ένα κείμενο-διακήρυξη όσων επιθυμούν την αναζωογόνηση του συνεργατισμού στην Ελλάδα. Πληρ: Λουκάς Μπρέχας-6972404946, www.diktio-kapa.dos.gr/.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382