Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φεστιβάλ Cosmopolis με τις χώρες να αποχαιρετούν επί σκηνής τους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν για τέσσερις ημέρες την Παναγία.

 

MALAMBO ARGENTINO (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)

 

Από τη βορειοδυτική πλευρά της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, την καρδιά των παμπα, της Αργεντινής, το μπαλέτο “ΜΑΛΑΜΠΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ” … Η Ακαδημία «Malambo Argentino» δημιουργήθηκε στις 20 Μαρτίου 2000 στην Πιεδρίτα, ένα χωριό της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, υπό την καθοδήγηση του Gastón Santiago Courreges, καθηγητή χορωδίας και λαϊκών χορών. Η δραστηριότητα της ομάδας είναι έντονη. Έχουν βρεθεί σε μικρές αλλά και μεγάλες πόλεις, με εθνική και διεθνή φήμη. Επίσης, το μπαλέτο συμμετείχε σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης. Ερμηνεύει τους λαϊκούς ρυθμούς όλων των περιοχών της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής των πολιτών, ονομασία που λαμβάνει το γένος Tango. Κίνηση, χρώμα, μουσική, πάθος και ομορφιά χαρακτηρίζουν αυτό το συγκρότημα. Στο Cosmopolis θα συμμετέχει με 16 χορευτές και 5 μουσικούς.

 

 

Χορευτικός Όμιλος Χανίων ο “Ψηλορείτης” – Κρήτη

 

Χορευτικός Όμιλος Χανίων ο “Ψηλορείτης” ιδρύθηκε το 1984. Σκοπός του Ομίλου είναι η διάσωση και προβολή των παραδοσιακών χορών της Κρήτης πάντα με σεβασμό στη γνήσια λαϊκή κληρονομιά της και η προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση και ανάδειξη της Κρητικής Παράδοσης, μέσα από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων, παρουσίαση ηθών και εθίμων, πολιτιστικών ανταλλαγών συγκροτημάτων Τα συγκροτήματα του Ομίλου έχουν συμμετάσχει σε Φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα .Στο εξωτερικό έχουν εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας και έχουν επιτύχει διακρίσεις σε Διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο όπου έχουν εμφανιστεί, όπως: Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία με τα καλύτερα σχόλια και κριτικές σε εφημερίδες ξένου τύπου και σε ευχαριστήρια των διοργανωτών. Το 2005 απέσπασε το πρώτο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ “WORLD AND MELODY” στην Ulaanbaatar της Μογγολίας και Ειδική Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Λιθουανίας το 2007.

 

SHIVAM NRUTJA CULTURAL ACADEMY INDIA (ΙΝΔΙΑ)

 

Η Πολιτιστική Ακαδημία Shivam Nrutya είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και ένα Ινστιτούτο χορού, το οποίο επικεντρώνεται στους ινδικούς λαϊκούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ινδία. Το Ινστιτούτο Ινδικού Κλασικού & Λαϊκού Χορού ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1990 και καταχωρήθηκε ως επίσημο το 2003 από την αξιότιμη ιδρύτρια του, κα Bhavna A. Bhavsar. Η Ακαδημία συμμετείχε και εκπροσώπησε την Ινδία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ & συνέδρια( Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ταϊβάν, Κίνα, Σερβία, Βοσνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Κιργιζία, Ελβετία, Βουλγαρία, Germnay, Τουρκία κλπ.) . Κύριος στόχος και αποστολή της Ακαδημίας είναι η προώθηση του Ινδικού Πολιτισμού στη διεθνή σκηνή και η διατήρηση της αυθεντικότητάς του.Η Shivam Nrutja θα συμμετέχει στο Cosmopolis με 35 μουσικούς και χορευτές.

 

COROS Y DANZAS (ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ)

 

Η ανάκτηση, η διατήρηση και η μετάδοση της λαογραφίας από τις διάφορες περιοχές της χώρας τους ήταν ο κύριος στόχος των τοπικών και επαρχιακών ομάδων του Coros y Danzas (χορωδίες και χοροί) από την Ισπανία, που δημιουργήθηκαν από το 1939 στο πλαίσιο της Sección Femenina del Movimiento Nacional Θηλυκό Τμήμα του Εθνικού Κινήματος). Η ομάδα από τη Γρανάδα έκανε την πρώτη της περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας την Κούβα, τις ΗΠΑ (στην παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964), την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μαρόκο κ.ο.κ. Στα πλαίσια των καθηκόντων διατήρησης και μετάδοσης των λαϊκών παραδόσεων, η Asociación de Coros y Danzas de Granada έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κόσμο της λαογραφίας, όπως διαγωνισμούς, συνέδρια, συνόδους κορυφής, εκθέσεις κοστουμιών, τα οπτικοακουστικά μέσα και τα φεστιβάλ Folklore, εθνικά και διεθνή, που επισκέπτονται χώρες όπως το Πουέρτο Ρίκο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ουγγαρία, την Ελλάδα ή την Ελβετία. Στο Cosmopolis θα συμμετέχει με 37 καλλιτέχνες , 27 εκ των οποίων μπαλαρίνες.

 

THE COSSACS OF AZOV (Ρωσία)

 

Το μουσικό-χορευτικό συγκρότημα “Οι Κοζάκοι του Αζόφ” ιδρύθηκε το 2012. To πρόγραμμα χορού του συγκροτήματος περιλαμβάνει: τα στρογγυλά τραγούδια χορού, το γάμο, τα λυρικά, ιστορικά και στρατιωτικά τραγούδια. Οι χορευτικές παραστάσεις βασίζονται στις εθνικές ιδιαιτερότητες της χορογραφικής κουλτούρας Don. Το συγκρότημα έχει βραβευτεί σε ποικίλα ρώσικα φεστιβάλ καθώς και σε πολλούς διαγωνισμούς. Στο Cosmopolis συμμετέχει με 32 χορευτές και μουσικούς.

 

Gruppo Folklorico Marsala Antica (ΙΤΑΛΙΑ)

 

Ο Όμιλος Ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1981 & αμέσως προσέλκυσε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό πολλών πολιτών. Σκοπός του ομίλου είναι η μετάδοση του πολιτισμού και των παραδόσεων σε όλον τον κόσμο. Ο Όμιλος διεξάγει επίσης έρευνα με στόχο την ενίσχυση και συντήρηση παλαιών λαϊκών τραγουδιών που αποτελούν μια αυθεντική πολιτιστική κληρονομιά. Τα κοστούμια είναι εκείνα του παλιού πλούσιου “Burgisi”, εμπλουτισμένα με πολύτιμα χρυσοκεντήματα για τις γυναίκες.Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο π.χ. Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Ουαλία, Γαλλία όπως και Βέλγιο, ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Περού κ.α. Στο Cosmopolis θα συμμετέχει με 25 χορευτές.

 

Student Folk Ensemble MUGURELUL

 

Το Mugurelul, το φοιτητικό συγκρότημα φοιτητών του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai στην Cluj-Napoca, ιδρύθηκε το 1969. Tο λαϊκό συγκρότημα αρχίζει να παρoυσιάζεται σε φοιτητικά φεστιβάλ και το 1974 κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο Φεστιβάλ Φοιτητικής Τέχνης και Δημιουργίας. Στη συνέχεια, το συγκρότημα δίνει εκατοντάδες παραστάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η εντυπωσιακή χρωματική των κοστουμιών του Dan που φοριέται με όλα τα χρώματα του σύμπαντος, συμβάλλει σε αυτή τη χορογραφική ομορφιά. Οι χορευτές έχουν πάνω από σαράντα παραδοσιακούς χορούς στο ρεπερτόριό τους, που προέρχονται από σχεδόν όλες τις λαϊκές περιοχές της χώρας και οι μουσικοί παίζουν έναν εντυπωσιακό αριθμό τραγουδιών . Η ακριβής ερμηνεία των διάσημων Ρουμανικών χορών (όπως τους χόρευαν στο παρελθόν) και των τραγουδιών αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ρουμανικής κουλτούρας . Στο Cosmopolis συμμετέχει με 18 χορευτές και 4 μουσικούς. Οι χώρες που χόρεψαν ήταν οι: Grupo Folklórico “Costa Rica” Το φολκλορικό συγκρότημα “Costa Rica” δημιουργήθηκε το 2000 λόγω της ανάγκης ανάκτησης, διατήρησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κόστα Ρίκα. Το συγκρότημα αρχίζει να φτιάχνει μεγάλη φήμη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και κάνει την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη (Ισπανία) το 2001, από τότε μέχρι σήμερα έχει περιοδεύσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δείχνοντας τη μουσική, το χορό, τα κοστούμια και τον χαρακτήρα των Κοσταρικανών. Η χαρούμενη μουσική τους, τα πολύχρωμα κοστούμια και οι χοροί με μεγάλες κινήσεις γεμίζουν με χαρά όλα τα μέρη όπου παρουσιάζονται, ξεσηκώνοντας το κοινό και προσκαλώντας το να απολαύσει τις παραστάσεις τους. Αυτή τη στιγμή το συγκρότημα αποτελείται από 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, χορευτών, χορογράφων, συνεργατών και τμημάτων για παιδιά και ηλικιωμένους. Η επιτυχία του συγκροτήματος βασίζεται στην ποιότητα, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και επίπονη προετοιμασία των χορών. Στις φορεσιές και την επίπονη προετοιμασία των μελών.