Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης στον Φάρο στην περιοχή της Παναγίας.

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε: "Κοιτώντας κάποιος την Καβάλα από εδώ πάνω πραγματικά νιώθει πολύ όμορφα. Ο Καβαλιώτης νιώθει σίγουρα περήφανος που ζει σε μια τέτοια πόλη, με τόση φυσική ομορφιά και σίγουρα σκέφτεται πως ο Θεός  ήταν γαλαντόμος μαζί της. Ο περαστικός επισκέπτης, ο περιηγητής, ο τουρίστας δεν μπορεί να μη ζηλέψει όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά αυτή την ομορφιά. Δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε αυτή την εικόνα. Δεν μπορεί παρά να νιώσει ξεχωριστά που την επισκέφτηκε και περπατώντας ανακάλυψε τις γωνιές της."

 

Παράλληλα επεσήμανε: "Νομίζω λοιπόν ότι δικαιολογημένα το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Καβάλα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Θοδωρής Γκόνης μέσα από τη θεματολογία των Φεστιβάλ Φιλίππων μας ταξίδεψε σε ιστορίες ανθρώπων, σε ιστορίες τόπων, σε ιστορίες γεγονότων. Έφερε την ίδια την ιστορία μπροστά στα μάτια μας μ’ ένα μοναδικό τρόπο. Έτσι, φέτος, το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του Δήμου Καβάλας δικαιωματικά είναι αφιερωμένο στην πόλη μας, στην Καβάλα. Και ναι… νομίζω, ήρθε η ώρα όλοι μας να ανακαλύψουμε εκ νέου τη γενέθλια πόλη. Την πόλη που μας μεγάλωσε, μας γαλούχησε, μας χαροποίησε, μας συγκίνησε, μας παρηγόρησε."

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης τόνισε: " Με θέα την Καβάλα. Φέτος το φεστιβάλ εχει ΘΕΑ. Η λέξη στα κεφαλαία μπορεί να διαβαστεί και Θεά. Ο τόνος έτσι κι αλλιώς είναι της Καβάλας. Αυτή μας δίνει τον τόνο, το λόγο, εδω και 61 χρόνια. Συνεχίζουμε, λοιπόν, από εκεί που είχαμε μείνει, με την ίδια ένταση, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Επιμένουμε στις βασικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα αλλάζουμε. Ναι, το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στην Καβάλα. Γιορτάζει μαζί της τα 100 χρόνια του Δήμου Καβάλας. Καλλιτέχνες που κατάγονται, ζουν και δραστηριοποιούνται στην Καβάλα, εικαστικοί, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, φωτογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες – και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ - παρουσιάζουν την εργασία τους στην πόλη τους, στην πόλη μας. Ο Κώστας Καρακίτσος χρωματίζει τέσσερις δρόμους της πόλης ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους περαστικούς. Ο Λευτέρης Κελβερίδης επιλέγει και προλογίζει εφτά κορυφαίες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου για μια βδομάδα προβολών στον -ιστορικό πια- Ζέφυρο. Η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στήνει στο Καρνάγιο μια παράσταση για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους που τρεμοσβήνει, τους Αιγύπτιους ψαράδες, εξερευνώντας το θαλάσσιο μονοπάτι όπου ο «νεκρός ταξιδιώτης» του Παπαδιαμάντη  συναντά έναν χαμένο ψαρά από την Αίγυπτο. Τραγουδοποιοί που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας - ο Μιχάλης Πρεπόνης και οι αδελφοί Ευφροσυνίδη - συναντιούνται για μια μεγάλη κοινή συναυλία. Ο Άλκης Ζοπόγλου με το σχήμα του Kontrabando, συνδυάζοντας ηχοχρώματα και μουσικές διαφόρων πολιτισμών, επιστρέφουν στην Καβάλα για μια μοναδική μουσική βραδιά στην αυλή του Ιμαρέτ. Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης ανασύρει από την λήθη την  πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη που –αν και Κρητικός – αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Καβάλας."