γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας (αν και δεν υπογράφει ο ίδιος) απαντά με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου στο δημοσίευμα του Kavalanews.GR σχετικά με τη σύσκεψη με θέμα τον τουρισμό, υπό την υπουργό Έλενα Κουντουρά, στην οποία δεν προσκλήθηκε ο Δήμος Θάσου (κατά δήλωση του δημάρχου Θάσου)

 

Χαρακτηρίζει «ψευδή είδηση» το δημοσίευμα, επιμένοντας ότι κάλεσε τον δήμαρχο. Μετά τα βάζει και με τον δήμαρχο που δεν παρέστη στη σύσκεψη. Δεν ξέρουμε τι έχει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας με τον δήμαρχο Θάσου. Κι ό,τι έχουν ας το βρουν μεταξύ τους, δεν μας πέφτει λόγος. 

 

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πως το Επιμελητήριο τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του ότι κάλεσε τον δήμαρχο Θάσου. Στην ανακοίνωση που έστειλε, συμπεριέλαβε κι ένα στιγμιότυπο οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή (screenshot) από το απεσταλμένο email με την πρόσκληση του Επιμελητηρίου. 

 

Εκεί φαίνεται ότι μέσα στους αποδέκτες είναι και o Δήμος Θάσου και συγκεκριμένα η γενική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου. Με το screenshot αυτό το Επιμελητήριο προσπαθεί να αποδείξει ότι υπήρξε τυπικό σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις προς τους τοπικούς φορείς. 

 

Βέβαια από το ίδιο screenshot διαπιστώνει κανείς ότι η αποστολή έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 29/5/2018, λίγο πριν κλείσουν τα πρωτόκολλα των δημοτικών υπηρεσιών και παραμονή 24ωρης απεργίας, μια ακριβώς ημέρα πριν γίνει η σύσκεψη με την υπουργό. Ψιλά γράμματα θα πει κανείς. Αλλού είναι η ουσία. 

 

Άραγε το Επιμελητήριο και ο πρόεδρός του επικοινωνεί με τους δημάρχους... μέσω email; Τηλεφωνική επικοινωνία δεν έχουν; Σε τόσο τυπικό επίπεδο περιορίζονται οι σχέσεις τους; Πάλι καλά που δεν αρκέστηκε σε ένα tag στο facebook... 

 

Το Επιμελητήριο ετοίμαζε αυτή τη σύσκεψη με την υπουργό Τουρισμού εδώ και εβδομάδες. Άραγε όλοι οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν μία μέρα πριν τη σύσκεψη; Τότε σίγουρα υπάρχει κι άλλο «κανάλι επικοινωνίας» μεταξύ των πλευρών, αφού αρκετοί συμμετέχοντες δήλωναν από την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν κληθεί στη σύσκεψη και μάλιστα ορισμένοι τροποποίησαν και το πρόγραμμά τους για να είναι παρόντες.

 

Το Επιμελητήριο, ως οικοδεσπότης, θεωρούμε σίγουρο ότι είχε ως στόχο την επιτυχία μιας συνάντησης με την υπουργό Τουρισμού. Η επιτυχία σε μεγάλο βαθμό βασίζεται κι από το ποιοι θα συμμετέχουν. Αποκλείεται να βάσισαν την επιτυχία του εγχειρήματος σε ένα email της προηγούμενης ημέρας. Κι αυτό γιατί η Τσανάκα θα μπορούσε να βρισκόταν στην Αθήνα, ο Τσομπανόπουλος στην Κομοτηνή, ο Αναστασιάδης στη Θεσσαλονίκη κι ο Χατζηεμμανουήλ να έχει προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο. 

 

Αποκλείεται να το άφησαν στην τύχη. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, έγινε από πριν καλή προετοιμασία, με τηλεφωνήματα που θα εξασφάλιζαν ένα μίνιμουμ κοινών παρουσιών. Αν αφηνόταν όλο αυτό στην τύχη για την τελευταία ημέρα πριν τη σύσκεψη θα έδειχναν ερασιτεχνισμό. 

 

Εδώ συνέβη αυτό που κάνει κάποιος για να αποφύγει κάποιον ανεπιθύμητο σε μια δεξίωση: τον καλεί τελευταία στιγμή. 

 

Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε από όλα αυτά. Κυρίως από ένα Επιμελητήριο και μια διοίκηση Επιμελητηρίου που έχει κάνει την ίδια γκάφα, όταν δεν κάλεσε τους βουλευτές στην κοπή της πίτας του και μετά τους κατηγορούσε ότι απουσίαζαν. Για την γκάφα εκείνη που είχαν σταλεί προσκλήσεις σε λάθος email, δεν υπήρξε καμία συγνώμη. Και φυσικά κανένα τηλεφώνημα... Κομμένα τα τηλεφωνήματα και στους βουλευτές! 

 

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το Επιμελητήριο είναι τυπικό. Τηρεί τους τύπους γενικά. Πρόσφατα απαίτησε από μέλη του Δ.Σ. να επανυποβάλλουν το αίτημά τους για έκτακτο και κατεπείγον Δ.Σ. με έγγραφο (φυσικό χαρτί, υπογεγραμμένο) γιατί δεν έκανε δεκτό το email που έστειλαν. Βέβαια και το ίδιο το Επιμελητήριο με email τα ζητούσε όλα αυτά, αλλά ας μη μείνουμε ούτε εκεί. 

 

Τώρα με ένα email της προηγούμενης ημέρας, φαίνεται ότι βγαίνει από την υποχρέωση. Κι επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα: με τους δημάρχους και γενικότερα όσους εκπροσωπούν λαό και συλλογικότητες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μιλά στο τηλέφωνο; Αν όχι, υπάρχει θέμα. Και σίγουρα δεν είναι δικό μας. 

 

Εδώ μαθαίνουμε ότι μέχρι και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του Επιμελητηρίου, κλήθηκαν τηλεφωνικά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Αυτά όμως αφορούν τα εσωτερικά τους. 

 

Κλείνοντας, καλό είναι να επισημάνουμε ότι για την σύσκεψη αυτή με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παρά το ότι το ραντεβού έχει κλειστεί προ πολλού και παρά το ότι κλήθηκε πολύς κόσμος πραγματικά εγκαίρως, το Επιμελητήριο έκανε κι άλλο φάουλ. Δεν απηύθυνε πρόσκληση στα ΜΜΕ. Ούτε γραπτή πρόσκληση, ούτε email, ούτε 2 εβδομάδες πριν, ούτε έστω την προηγούμενη ημέρα. 

 

Ελπίζουμε όλο αυτό να μην εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό ή στη σκέψη έστω του Μάρκου Δέμπα να κρατήσει μη δημόσιες (κεκλεισμένων των θυρών) τις συνεδριάσεις, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα όπως ανέφερε στην τελευταία, έκτακτη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου…  

 

Με την ευχή, την επόμενη φορά να κρατηθούν έστω τα προσχήματα…