Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα εννέα χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων.

Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) για τους μαθητές.

 

Λάμπης Βασιλειάδης,

καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ 

 

 

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ. /  Δήμος Ξάνθης  /   Δήμος Αβδήρων  / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  / Τρίτο Λύκειο Ξάνθης & σύλλογος γονέων

 

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης

 

 

 

Το πρόγραμμα  συναυλιών

 

Α΄ μέρος     -  προ… φεστιβάλ συναυλίες

 

Συναυλία με το ντουέτο πνευστών «δίαυλος»

Δευτέρα 16 Μαρτίου & ώρα 20.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

 

 Το ντουέτο "δίαυλος" ιδρύθηκε αυθόρμητα χάρη στην συνάντηση δύο φίλων και συναδέλφων, και μέσα από την ανάγκη τους να πειραματιστούν και να αυτοσχεδιάσουν βάσει της μουσικής τους παράδοσης και των μουσικών τους βιωμάτων.

Και τα δύο μέλη του, Αλέξης Μιχαηλίδης και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έχουν την πεποίθηση, πως μέσα μας γίνονται δεκτά πρώτα τα ακούσματα που υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο ήδη στην ψυχοσύνθεσή μας και εν συνεχεία υποδεχόμαστε τα άλλα ήδη μουσικής ως συνέχεια και ως συμπλήρωμα.

Βάσει αυτής της θεώρησης θα παίξουμε μουσική ερχόμενη από τους τόπους μας, δηλαδή βασισμένη στα παραδοσιακά μας ακούσματα και επίσης μουσική την οποία έχουμε βιώσει ως ακαδημαϊκοί σπουδαστές και επαγγελματίες εκτελεστές, δηλαδή λόγια μουσική του Δυτικού Πολιτισμού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά στο αισθητήριο του κάθε ακροατή μία ποικιλία ακουσμάτων, οικείων και μη, και θα τον καλέσουμε να τα "υποδεχτεί", είτε γνωστά είτε άγνωστα, με την ίδια δεκτικότητα.

Α. Μιχαηλίδης / Γ. Θεοδωρόπουλος

 

 

Μουσικές των Αγγέλων

Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Νεκταρία Καραντζή

Σάββατο 21 Μαρτίου & ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

 

Δεν είναι απλώς ένα μουσικό δίδυμο πιάνο – φωνή.

Είναι ο συνδυασμός ενός αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη βιρτουόζου πιανίστα και μίας αέρινης γυναικείας βυζαντινής φωνής που σε μεταφέρει σε ουράνιες σφαίρες…

 Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα απρόβλεπτο μουσικό πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, με πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους, που εντυπωσίασε και προκάλεσε αίσθηση! Από τότε μέχρι σήμερα, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή, με ρεπερτόριο ακόμα πιο ώριμο και εμπλουτισμένο, ταξίδεψαν τη συνεργασία τους στην Ευρώπη, κερδίζοντας, με τον ευφυή συνδυασμό τους, κοινό και κριτικούς, που μίλησαν για «μία από τις πιο εμπνευσμένες συνεργασίες που αναδεικνύει το θρησκευτικό μέλος». Σύντομα άλλωστε αναμένεται και το πρώτο από κοινού δισκογραφικό τους έργο από την κορυφαία γερμανική εταιρεία ECM.

Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, σε έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής, στην πιο επίκαιρη συναυλία των ημερών που αξίζει να ζήσετε από κοντά…

 

 

Β΄ μέρος    -     Οι Πιανίστες του Ιονίου

 

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη 

Δευτέρα 30  & ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

 

Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Έχει συνολικά 11 βραβεύσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου.

Η πλούσια δισκογραφική του δραστηριότητα (17 CD) έχει επανειλλημένα σχολιαστεί από το διεθνή τύπο ( Piano News, Fanfare Magazine, BBC Music Magazine,Listener).

Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική Πράγας, Thailand Symphony, Fairbnaks Philharmonic, Suk Chamber, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσ/νίκης) , ενώ αριθμεί περί τις 600 ατομικές συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ως πιανίστας μουσικής δωματίου εμφανίζεται συχνά με διάφορα σύνολα.

Είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών στο Κίελο της Γερμανίας, ενώ από το 2006 συντονίζει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.

 

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ

 

W.A. Mozart  Sonata KV 332

Allegro / Adagio  / Assai Allegro

 

W.A.Mozart - F. Liszt  Reminiscences de Don Juan S.418

 

L.v.Beethoven  Συμφωνία αρ. 7  Μεταγραφή για πιάνο F. Liszt

Poco sostenuto - Vivace  /  Allegretto  / Presto / Allegro con brio

 

 

 

 

Οι Πιανίστες του Ιονίου στα Σχολεία του Νομού Ξάνθης, σε μια γνωριμία με τους κλασικούς συνθέτες

31 Μαρτίου έως  & 3 Απριλίου

 

Οι φοιτητές του Ιονίου μας γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής και παίζουν έργα τους σε ένα μικρό ρεσιτάλ.

Πληροφορίες συμμετοχές: Φ.Ε.Ξ.  τηλ.   25410 25421

 

Συναυλία  «Οι Πιανίστες του Ιονίου»

Τετάρτη 1 Απριλίου  &  ώρα 20.30

στη Γενησέα στο πολιτιστικό Κέντρο

 

Οι Πιανίστες του Ιονίου είναι φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στα εργαστήρια και στις συναυλίες του Φεστιβάλ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Λάμπη Βασιλειάδη.

 

 

 

 

Γ΄ μέρος   -  συναυλίες μουσικής δωματίου

 

 

Βραδιά κλασικού τραγουδιού

με την σοπράνο Βιολέττα Λούστα και την πιανίστα Ειρήνη Μαύρου

Παρασκευή 3 Απριλίου &  ώρα 20.30 στη Γενησέα στο πολιτιστικό Κέντρο

 

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον έρωτα και τη νύχτα, την αγάπη και το θάνατο.

Μια περιδιάβαση γεμάτη από όψεις του γερμανικού ρομαντισμού, λυρισμό της αμερικανικής ηπείρου, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό φως.

 

Έργα των:

 Brahms, Wolf, Mahler, Strauss, Barber, Faure, Duparc, Poulenc, Guastavino, Obradors και Κωνσταντινίδη.  

 

 

Συναυλία με το σύνολο εγχόρδων

του Βίκτωρα Βασιλειάδη «ENSEMBLE AMADEUS»

Σάββατο 4 Απριλίου &  ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

 

Το δωδεκαμελές σύνολο εγχόρδων «ENSEMBLE AMADEUS» συμμετέχει στο πλαίσιο του φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βίκτωρα Βασιλειάδη, σολίστα του Κρατικού Μεγάρου Μουσικής ¨Μόσκοντσέρτ¨ της Μόσχας.

 

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται έργα των: Βιβάλντι, Σκαλκώτα, Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ, Χατζιδάκι, Μπράμς, Ντβόρζακ, Προκόφιεφ και άλλων.

 

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις του 9ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Διαλέξεις, προβολές, παρουσιάσεις & ραδιοφωνικά αφιερώματα… Περισσότερα στη σελίδα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

 

 

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7,   67100  Ξάνθη     Τηλ .25410/25421 - 6937120986