Μεγάλες καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμα και τους δύο μήνες καταγράφονται στην παράδοση της απλής αλληλογραφίας σε πολλές συνοικίες της Καβάλας, εξαιτίας της υποστελέχωσης που μαστίζει τα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη τη χώρα.

 

Το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απόρροια της γενικότερης έλλειψης προσωπικού στα ΕΛΤΑ χτυπάει πλέον έντονα τον αστικό ιστό της Καβάλας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη συνοικία των Ποταμουδίων, όπου η απουσία ταχυδρόμου προκαλεί σημαντικά εμπόδια, ιδιαίτερα στην έγκαιρη παραλαβή των λογαριασμών. 

 

Σε άλλες περιοχές όπως στον Προφήτη Ηλία κάτοικοι περιμενουν πάνω από ένα μήνα για να λάβουν απλά γράμματα στα σπίτια τους. Η ταλαιπωρία αφορά κυρίως την απλή αλληλογραφία και τα μη συστημένα δέματα, καθώς τα συστημένα έγγραφα προωθούνται με ταχύτερους ρυθμούς στον προορισμό τους. 

 

Σύμφωνα με αναφορές υπαλλήλων, ο μικρός αριθμός των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Καβάλας αδυνατεί να καλύψει τον όγκο των παραδόσεων. 

 

Η προβληματική αυτή κατάσταση μέσα στην ίδια την πόλη εγείρει εύλογο προβληματισμό για το μέγεθος των καθυστερήσεων που πιθανότατα αντιμετωπίζουν τα χωριά στο Νομό Καβάλας.

 

Ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρίες, τα οποία αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης και δεν μπορούν να επισκεφθούν τα κεντρικά καταστήματα των ΕΛΤΑ, βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση, αναμένοντας επί μακρόν τα δέματα και τις επιστολές τους χωρίς καμία άλλη εναλλακτική εξυπηρέτησης.

 

Η μεγάλη εθελουσία έξοδος

 

Να υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες έμπειροι υπάλληλοι και διανομείς (ταχυδρόμοι) αποχώρησαν από την εταιρεία με προγράμματα εθελουσίας εξόδου για να μειωθεί το κόστος. 

 

Οι θέσεις αυτών που έφυγαν δεν καλύφθηκαν με μόνιμο προσωπικό. Αυτό άφησε τεράστια κενά στους δρόμους και στα καταστήματα.

 

Σωματεία εργαζομένων και τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται έντονα σε πολλές περιοχές της χώρας. Υποστηρίζουν ότι οι μικρές πόλεις και τα χωριά που χάνουν το ταχυδρομείο τους μένουν απομονωμένα. Η πίεση στους εναπομείναντες ταχυδρόμους είναι εξαντλητική, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να φτάνουν... ληγμένοι.