Τις απόψεις τους για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2018 έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καβάλας»

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Το τεχνικό πρόγραμμα 2018 είναι εναρμονισμένο πλήρως με το αντιδραστικό πλαίσιο του ‘‘Καλλικράτη’’ και ευθυγραμμισμένο με τις μνημονιακές κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Κατευθύνσεις τις οποίες και η σημερινή διοίκηση του Δήμου με ευλάβεια υλοποιεί και που φέρνουν  σε πρώτο πλάνο: 

1. Τις δραματικές περικοπές πόρων (-62% το 2009-2014 και -45% από το 2014). 

2. Την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της υπερφορολόγησης. 

3. Τη διεύρυνση της λεγόμενης ανταπόδοσης (αγκαλιάζει σήμερα πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, τα νεκροταφεία, τη ΔΕΥΑΚ, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες Πολιτισμού, Αθλητισμού κ.ά.) 

4Την αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων (π.χ. δράση ΜΚΟ, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, 2μηνα, 5μηνα, εθελοντισμός κλπ).

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου δεν απαντά στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων της πόλης και των χωριών. Ο προϋπολογισμός του είναι λίγο πιο πάνω από αυτόν του 2017 και κινείται ακριβώς στην ίδια λογική, είναι ένα πρόγραμμα που επιβάλλει την τοπική λιτότητα στα έργα, αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ευρωπαϊκά "αφεντικά".

Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε ένα ΤΠ που είναι τόσο λιτό και πεζό που αν μπει δίπλα σε αυτά που απατούνται για την πόλη και τα χωρία μόνο γέλιο θα προκαλούσε.

Ορισμένα παραδείγματα για να φανεί το χάος ανάμεσα στις θέσεις μας και το ΤΠ:

Για απαλλοτριώσεις, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην πόλη που ασφυκτιά κάτω από την άναρχη δόμηση που συντελέστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το κυκλοφοριακό να γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, με την έλλειψη περιφερειακών του κέντρου χώρων στάθμευσης, χωρίς φαρδύς δρόμους και με κάθετους άξονες με την περιμετρική (?) και κυρίως για σύγχρονο φτηνό και ασφαλές συγκοινωνιακό δίκτυο, δεν γίνεται κουβέντα. Για απαλλοτριώσεις που να δημιουργούν μεγάλους ανοιχτούς χώρους για πράσινο, που να ανοίγουν μεγάλους δρόμους στο κέντρο και τις συνοικίες, που θα έκαναν την πόλη βιώσιμη για τα επόμενα 50 χρόνια, ούτε λόγος. Τα στρατόπεδα, ανατολικά και δυτικά της πόλης, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σε μία πόλη με τόση έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων, χώροι πράσινου, αναψυχής, αθλητισμού κλπ, γίνονται συζητήσεις με την Κυβέρνηση να κτιστούν με κατοικίες και συνεδριακά (!) κέντρα, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων κυρίως του τουριστικού κεφαλαίου. Βέβαια μια τέτοια προοπτική για έργα που θα έλυναν προβλήματα για τα επόμενα είκοσι χρόνια δεν υπάρχει και αυτό φαίνεται  από τις νέες μελέτες του Τ.Π. τόσο στους τίτλους όσο και στο ποσό, μόλις 360.400 €.

Επί πλέον για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα όπως: Η αντιπυρική προστασία, με τον εφιάλτη της πρόσφατης πυρκαγιάς της Θάσου και της Καβάλας πριν μερικά χρόνια. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός (δεν προϋπολογίζεται ούτε ένα ευρώ), δηλαδή τι κτίρια έχουμε για δημόσια χρήση είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, τι αντοχές έχουν, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που έπρεπε χρόνο με το χρόνο να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για όλο το δήμο, με ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές.

Τέτοια έργα θα έφερναν μια πρόσκαιρη ανακούφιση που θα είχε σχέση με δεκάδες μηχανικούς για τις μελέτες, εκατοντάδες οικοδόμους για συντηρήσεις-βελτιώσεις και με πολλούς άλλους κλάδους που μαστίζονται από την ανέχεια και την ανεργία. Βέβαια αυτά τα έργα δεν είναι «επιλέξιμα» γιατί δεν χωράνε στην «ανάπτυξη» της Ε.Ε. των Κυβερνήσεων.

Επίσης σε καμιά περίπτωση στο Τ.Π. δεν φαίνεται ότι ο Δήμος μας περιλαμβάνει και χωρία όπου μεταξύ άλλων κατοικούν και μικροί φτωχοί αγρότες που καθημερινά και όλο το χρόνο δίνουν τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στη πολιτική ξεκληρίσματος Ε.Ε. και Ελληνικών κυβερνήσεων. Καμία αναφορά για έργα: στα Τενάγη στα δυτικά και στους μπαξέδες και τα ιχθυοτροφεία στα ανατολικά, για τους κατοίκους των χωριών στα βόρεια που «κορακιάζουν» από την έλλειψη νερού και τους ψαράδες που βολοδέρνουν στη θάλασσα χειμώνα καλοκαίρι.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα, παλεύουμε για ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες στην πόλη και τα χωριά και  θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση.

Διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

 

Καβάλα 06-11-2017

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ