Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η artionrate με χαρά ανακοινώνουν την έναρξη της έκθεσης με τίτλο:

 

Η τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο. Έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών.

 

(13/2-20/4/2015)

 

Παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 19:00, τα εγκαίνια της Έκθεσης

 

Η τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο. Έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών.

 

Τα εκθέματα φιλοξενούνται στον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να παρουσιάσει τα έργα του αγιογραφικού εργαστηρίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, των μοναχών αγιογράφων της Αδελφότητας Υμνογράφου της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μικρά Αγία Άννα και του Ιερού Κελιού Αγίων Μακαρίων καθώς και των τριών καθηγητών αγιογραφίας, αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους.

Την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ο οποίος και μετέφερε τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χάρης Αηδονόπουλος τόνισε ότι κάθε τι που γίνεται στο Άγιον Όρος δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη ζωντάνια του γένους μας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Βαρσακέλης εκπροσωπώντας τον κ. Πρύτανη, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ πολλές φορές κατηγορούν την ορθόδοξη αγιογραφία ότι είναι στατική στην πραγματικότητα πρόκειται για μία τέχνη ανήσυχη και προοδευτική.

Ο κ. Βασίλειος Πάππας, διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής , πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής εταιρείας Χαλκιδικής και ειδικός σύμβουλος της artionrate αναφέρθηκε στην προσωπική του επαφή με το Άγιον Όρος και τόνισε την σημαντικότητα της πρότασης αυτής του Τελλογλείου Ιδρύματος προς την Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους για την από κοινού παρουσίαση του σπάνιου αυτού πνευματικού και καλλιτεχνικού πλούτου.

Χαιρετισμό προς το πολυπληθές φιλότεχνο κοινό απηύθυνε, εκ μέρους  του Τελλογλείου, και η κ. Δέσποινα Βενετούλια ως υπεύθυνη διοργάνωσης και επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Μετά την τέλεση των εγκαινίων, και ενώ οι επισκέπτες θαύμαζαν τα εκθέματα, ο χώρος γέμισε με βυζαντινούς ύμνους από την χορωδία <Hλίας ο Θεσβίτης > του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Πυλαίας.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.