

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας (ΕΙΤΑ) 2025 για την επιτυχημένη υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών έργων Erasmus+.
Η φετινή, 5η κατά σειρά απονομή, τίμησε συνολικά 117 πρωτοποριακά έργα από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Η θεματική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας για το 2025 είναι: «Συμμετοχή στο δημοκρατικό βίο, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά».
Τα βραβευμένα ελληνικά σχολεία είναι τα εξής:
• 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας με θέμα «Τέχνη και Δημοκρατία στο Νηπιαγωγείο μέσα από πρωτοποριακές παιδαγωγικές προσεγγίσεις»
• 5ο Γυμνάσιο Καβάλας με θέμα «Το Τρίπτυχο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σεβόμαστε, Ανακαλύπτουμε, Συνδεόμαστε»
• Το Γενικό Λύκειο Βυτίνας με θέμα «Βιώσιμοι μαζί»
• 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης (Πτολεμαΐδα) με θέμα «Κατασκευή Έξυπνου Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)- Εφαρμογές με Python και χρήση Raspberry Pi»
• Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νιγρίτας με θέμα «Υποστηρίζοντας την εκπαίδευση ενηλίκων κρατουμένων»
Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική προσφορά των ελληνικών σχολείων, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Για το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια του σχολείου κα Χριστίνα Βαμβούρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου 2025 Βρυξέλλες.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών διοργάνωσε ανάλογη τελετή για να τιμήσει τα ελληνικά βραβευμένα σχολεία στις 12 Δεκεμβρίου 2025 στην Αθήνα με την παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ν. Παπαϊωάννου.
Το 5ο Γυμνάσιο εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Αικ. Ρεγγούζα και Ουρ. Βασιλειάδου και οι μαθητές που συμμετείχαν στο βραβευμένο Σχέδιο Αποστολία Πασχαλίδου και Κωνσταντίνος Κογκαλίδης.
(δελτίο Τύπου)

