Επανέρχεται το ΚΚΕ  στην ερώτηση με αρ. πρωτ. 7315/27.07.2016, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ Ελευθερούπολης στην ΠΕ Καβάλας, καθώς, όπως αναφέρει σχετικά, παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σε πλήρη απαξίωση οδηγείται το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, καθώς ολοένα και αποδυναμώνεται από προσωπικό, ενώ παράλληλα καταγράφονται ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθώς επίσης υπάρχουν προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης που ιδρύθηκε το 1986, στεγάστηκε σε κτίριο χτισμένο από το 1954, στο οποίο βρισκόταν το Παπαχρηστίδειο Μαιευτήριο Ελευθερούπολης.

Το Κ.Υ καλύπτει τις ανάγκες περίπου 45.000 κατοίκων, της περιοχής ευθύνης του δηλαδή του Δήμου Παγγαίου. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα και ένας από τους πολυπληθέστερους (αποτέλεσμα της συγχώνευσης 5 Καποδιστριακών Δήμων και μέρους του Δήμου Καβάλας). Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων από το Κ.Υ. αυξάνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ξεπερνώντας τους 100.000, αφού η περιοχή έχει περίπου 70 χιλιόμετρα παραλίας, με πλήθος τουριστών, επισκεπτών και λουόμενων

Παρά τα παραπάνω στοιχεία το Κ.Υ. Ελευθερούπολης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις:

Συγκεκριμένα, το Κ.Υ λειτουργεί με 5 Γενικούς Γιατρούς – Παθολόγους, ενώ 2 ακόμα, με οργανική θέση στο Κ.Υ., έχουν μετακινηθεί στο Γ.Ν. Καβάλας, τη ίδια ώρα ο ήδη ελλιπής οργανισμός προβλέπει 14 Γενικούς Γιατρούς – Παθολόγους. Σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης Μικροβιολόγου έπειτα από τη συνταξιοδότηση του υπηρετούντος, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία εκτέλεσης πλήθος εξετάσεων. Ο Παιδίατρος μετακινήθηκε στο Γ.Ν. Καβάλας και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αφού δεν υπάρχει ούτε συμβεβλημένος παιδίατρος του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη την Π.Ε. Καβάλας, ενώ η πρόσκαιρη λύση με την επίσκεψη παιδιάτρου μία φορά την εβδομάδα, δεν μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Αντίστοιχα, έχει μετακινηθεί και ο ακτινολόγος, ο οποίος επισκέπτεται το Κ.Υ. μια φορά την εβδομάδα, ενώ υπάρχει μια υπάλληλος που εργάζεται σε πρωινό ωράριο. Το Κ.Υ. είχε 6 επισκέπτες ιατρούς (δερματολόγος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, χειρουργός, ΩΡΛ, γυναικολόγος), σήμερα από αυτούς έχει απομείνει μόνο ο γυναικολόγος. Έντονο είναι και το πρόβλημα της παντελούς ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα Περιφερειακά ιατρεία.

Σημαντικές όμως είναι και οι ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων, σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων (πληρώματα ασθενοφόρου και τραυματιοφορείς), υπηρετούν μόλις 5 εργαζόμενοι (ο ένας εξ αυτών με 3μηνη μετακίνηση από το Γ.Ν. Καβάλας).

Το γεγονός ότι για να υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια οφείλει να έχει τουλάχιστον 9 - 10 άτομα προσωπικό, σε συνδυασμό με τις παραπάνω ελλείψεις έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το ασθενοφόρο μία έως δύο το πολύ, βάρδιες το 24ωρο. Να σημειώσουμε ότι το ασθενοφόρο του Κ.Υ. εξυπηρετεί τρεις Εθνικές οδούς 1. Εγνατία οδό (από Νέα Ηρακλείτσα μέχρι Κερδύλια) 2. Παλαιά Εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης (από Σταυρό Αμυγδαλεώνα μέχρι Οφρύνιο) 3. Παραλιακή οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης (από Νέα Πέραμο μέχρι Παραλία Οφρυνίου).

Προβλήματα εντοπίζονται και στην προμήθεια ορισμένων υλικών, ιδιαίτερα αυτών για τα οποία δεν υφίσταται σύμβαση. Παράλληλα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, με εξαίρεση αυτόν του ακτινολογικού εργαστηρίου.

Επιπλέον, εξαιτίας της παλαιότητας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κ.Υ., εντοπίζονται προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και στα ηλεκτρολογικά του, ενώ απαραίτητη κρίνεται η ανακαίνιση των χώρων των τουαλετών ασθενών και προσωπικού. Επίσης προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζει και η πλειοψηφία των περιφερειακών ιατρείων.

Τέλος, εδώ και επτά μήνες έχει λήξει η σύμβαση που προέβλεπε την σίτιση των εφημερευόντων ιατρών του Κ.Υ., η οποία από τότε δεν έχει ανανεωθεί.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την απαξίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγεία, με άμεσες και κυρίως μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους ασθενείς.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης και των Περιφερειακών του Ιατρείων, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Την χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης και των Περιφερειακών του Ιατρείων, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού, την αγορά της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και την συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

 

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής