

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/10) στο κέντρο Γιαλός η 7η Γιορτή Ηπειρώτικης πίτας.
Η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας αναφέρει σχετικά τα εξής:
«Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Μουμτσάκης Απόστολος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πεφάνης Κωνσταντίνος, η εκπρόσωπος Οργανισμού Λιμένος Καβάλας κ. Βρανά Ειρήνη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Πανηπειρωτική Ενωση Δράμας, Πολιτιστικός σύλλογος «Πύρρος» Σερρών, Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, Λέσχη ποντίων Καβάλας, πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων, σύλλογος Πελοποννησίων Καβάλας, ΚΕΛ Νεάπολης, Λημνιοί Καβάλας, Θρακική Εστία Καβάλας, Σύλλογος Εβριτών Καβάλας.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξουμε τον γευστικό πλούτο της Ηπείρου, να διασώσουμε τις παραδοσιακές συνταγές όπως τις έκαναν οι γιαγιάδες μας και οι μανάδες μας και να μάθουμε στα παιδιά μας τις σπιτικές γεύσεις.
Η πίτα διπλώνεται και αγκαλιάζει το περιεχόμενό της. Και αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα: η πίτα ενώνει τους ανθρώπους που τη μοιράζονται στις ιδιαίτερες περιστάσεις.
Έτσι έγινε και στη γιορτή μας, ήπιαμε το καφεδάκι μας, φάγαμε τις γευστικότατες πίτες μας, τραγουδήσαμε 2 παραδοσιακά Ηπειρώτικα τραγούδια και διασκεδάσαμε με την υπέροχη ορχήστρα του Ηπειρώτη Σπύρου Δερδέκη. Γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα και περάσαμε ένα όμορφο πρωινό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τα μέλη μας, τους χορευτές μας, τους φίλους μας και τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Τις γυναίκες του συλλόγου μας που αφιέρωσαν χρόνο ,κόπο και χρήματα για να φτιάξουν τις υπέροχες πίτες που προσφέρθηκαν στον κόσμο.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την γραμματέα μας κ. Κατσέλη Θεοδώρα που μας έδειξε ζωντανά την τέχνη, την συνταγή και τα μυστικά για μια γευστικότατη γαλατόπιτα.
Την πολύτιμη βοηθό της κ. Ιωαννίδου Στέλλα, που ήθελε και προσπάθησε πολύ να μάθει να ανοίγει φύλλο, τα μέλη μας κ. Θημίου Γιώργο και την μικρή του κόρη Ελευθερία, την κ. Κυροπούλου Ιωάννα και τον σύζυγο της γραμματέας μας κ. Καιπάνο Κώστα που θέλησαν στην πράξη να μάθουν να ανοίγουν φύλλο για πίτα. Την έφτιαξαν, την ψήσαμε και κάποιοι τυχεροί την δοκίμασαν κιόλας.
Ευχαριστούμε τον κ. Θωμά Τζουρέλα για την υπέροχη πρασόπιτα με 16 φύλλα που μας έφερε πεσκέσι μέσα στην κανίστρα για τη γιορτή μας.
Η αλήθεια είναι ότι η γιορτή μας μεγάλωσε πολύ, πλήθος κόσμου μας τίμησε με την παρουσία τους και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Οι πίτες μας ανάρπαστες, δεν έμεινε φύλλο για δείγμα και όσοι άργησαν να έρθουν δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν καθώς και κάποιες κυρίες που βοηθούσαν έμειναν με την όρεξη και τις μυρωδιές. Στην Ηπειρο έτσι και αλλιώς η νοικοκυρά πάντα τελευταία έτρωγε και αν έμενε. Ευχαριστούμε το δάσκαλό μας Καραγεωργίου Γιώργο για την παρουσίαση.
Ευχαριστούμε τη δασκάλα της χορωδίας μας Καρακούση Δέσποινα. Ευχαριστούμε την ταβέρνα Γιαλός για την άψογη συνεργασία και την μεγάλη προσπάθεια να ικανοποιήσουν τόσους ανθρώπους ταυτοχρόνως. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την τιμή που μας κάνατε και περάσαμε παρέα ένα όμορφο πρωινό, γεμάτο από γεύσεις Ηπειρώτικες. Και του χρόνου με υγεία !!!»












