Γράφει ο 
Θωμάς Μαργαρίτης 

«ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ» ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Μας κοροϊδεύουν, ή μπέρδεψαν το γελοίο με το μεγαλείο;

20140408_115334 - ΑντίγραφοΔεν μπόρεσα ειλικρινά να αντιληφθώ τον λόγο της πρόσφατης επίσκεψης του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ε. Φυτράκη στις φυλακές του Νικηφόρου, γιατί ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς να πει τίποτα καινούργιο.

Είπα να αποδεχθώ ότι ο κ. Φυτράκης είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά όλους τους χώρους του υπό κατασκευήν (για 14 ολόκληρα χρόνια!!) σωφρονιστικού καταστήματος, ως αρμόδιος γραμματέας.

Είπα να δεχθώ ότι ήλθε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας των τελευταίων εργασιών που επ’ άπειρον συνεχίζονται στις φυλακές, που κατασκευαστικά ορθώς χαρακτήρισα ως σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας».

Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου, ότι ήλθε να διαπιστώσει από κοντά τυχόν τελευταίες ελλείψεις, ώστε το Υπουργείο να τις αντιμετωπίσει άμεσα. Ότι έπρεπε από κοντά να δει αν άνοιγαν οι πόρτες, ή δούλευαν τα κλειδιά των κελιών που ίσως σκούριασαν και ίσως να μην είναι λειτουργικά από την «αχρησία» και την εγκατάλειψη τόσων χρόνων. Ότι έπρεπε να διαπιστώσει τις μικροελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Αποδέχθηκα ακόμα ότι η επίσκεψή του εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του έμπρακτου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για άμεση λειτουργία του καταστήματος. Όλα αυτά πειθαναγκάστηκα να τα δεχθώ και να τα κατανοήσω.

Μου είναι όμως ακατανόητο και αδιανόητο, όταν το αρμόδιο Υπουργείο επίσημα δήλωσε, σε επερωτήσεις βουλευτών μας, ότι ολοκληρώθηκε το σύνολο των κατασκευών, ότι γίνονται δοκιμές των ηλεκτρονικών, ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και λοιπών συστημάτων για την επικείμενη λειτουργία τους, να τίθεται όπως πληροφορήθηκα την ύστατη στιγμή, μετά την άγονη επίσκεψη του κ. Φυτράκη, θέμα κατασκευής και ενός άλλου κτηρίου εντός των φυλακών που «ξεχάστηκε» να κατασκευασθεί, πράγμα το οποίο κανείς δεν τόλμησε δυστυχώς να διαψεύσει.

Μου είναι ασύλληπτο να αντιληφθώ ότι το προβλεπόμενο από τα σχέδια κατασκευής κτήριο χρησιμεύον ως χώρος καθημερινής συγκέντρωσης-εντευκτήριο-χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής των κρατουμένων, απαραίτητο για την λειτουργικότητα των φυλακών και των συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων, ουδέποτε κατασκευάσθηκε και ότι χωρίς την κατασκευή και αυτού του κτηρίου δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι φυλακές!!

Κινδυνεύω να απολέσω και το τελευταίο ίχνος του μυαλού που μου απέμεινε όταν ακούω ότι εκ του λόγου αυτού θα καθυστερήσει χρόνια η λειτουργία των φυλακών.

Διερωτώμαι, γιατί τα ανωτέρω προβάλλονται ως δικαιολογία την ύστατη στιγμή; Δεν υπήρχαν επιβλέποντες μηχανικοί, δεν υπήρχαν αρμόδιοι που πιστοποιούσαν την πρόοδο των εργασιών και υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής στον εργολάβο – κατασκευαστή; Δεν υπήρχαν αρμόδιοι τεχνικοί που έβλεπαν και παρακολουθούσαν την υλοποίηση των κατασκευών σύμφωνα με τα εγκριθέντα και προβλεπόμενα κατασκευαστικά σχέδια;

Θα κατανοούσα ότι μπορούσε να παραληφθεί εκ λάθους και παραδρομής η τοποθέτηση μιας βρύσης, μιας λεκάνης τουαλέτας, ενός πόμολου πόρτας κλπ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΘΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΤΗΡΙΟ αδυνατώ και να το κατανοήσω και να το πιστέψω.

Πιστεύω όμως ότι βρέθηκε η κατάλληλη, όσο και αν φαίνεται τραγική και γελοία, δικαιολογία να μην λειτουργήσουν οι φυλακές.

Ήμουν υποψιασμένος, μετά από τόσα χρόνια κοροϊδίας, ότι κάτι θα συνέβαινε στο τέλος που θα καθυστερούσε την λειτουργία των φυλακών.

Ήμουν υποψιασμένος ότι θα βρίσκονταν μια φτηνή δικαιολογία και από αυτήν την κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, ώστε να μην λειτουργήσει το κατάστημα κράτησης στον Νικηφόρο. Και η ασύλληπτα φτηνή και γελοία δικαιολογία βρέθηκε. Ξεχάσθηκε ένα κτήριο. Θα μας διαβεβαιώσουν ότι θα το κατασκευάσουν τα επόμενα χρόνια και όλα καλά. Είναι απλά τα πράγματα. Απλά μεν αλλά τραγικά Ελληνικά!!!

Θα δηλώσουν ότι είναι «εξασφαλισμένα» τα χρήματα για την κατασκευή που ξεχάστηκε. Αργότερα τα χρήματα θα διατεθούν για άλλες ανάγκες, όπως παλιά, και η ζωή θα συνεχίζεται «εις υγείαν» ημών των Δραμινών κορόιδων.

Κατά τα λοιπά, ενόψει των παραπάνω εξελίξεων, πώς να σχολιάσουμε τις επίσημες δηλώσεις του κ. Φυτράκη που είπε ότι: «Θα κινήσουμε διαδικασίες για την συντομότερη δυνατή λειτουργία του καταστήματος με την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ σωφρονιστικών υπαλλήλων». Εμπαιγμό και κοροϊδία; Μπα δεν το πιστεύω. Άλλωστε τι είναι η καθυστέρηση μερικών χρόνων ακόμα μπροστά στην αιωνιότητα;

Τελικά μήπως φταίμε εμείς οι Δραμινοί που βιαζόμαστε; Οι ουϊσκοπαραγωγοί του Τενεσί στο Τέξας, ξέρετε πόσα χρόνια περιμένουν να παλιώσει το ουίσκι;

Κύριοι της κυβερνήσεως γιατί αποκρύπτετε την ΑΛΗΘΕΙΑ;

Απαντήστε επιτέλους σε πόσα χρόνια θα κατασκευαστεί , αν κατασκευασθεί, το κτήριο που «ξεχάσθηκε»;

Υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον χρήματα για να γίνει το κτήριο αυτό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των φυλακών;

Πότε τελικά υπολογίζετε να ολοκληρωθούν πραγματικά οι κατασκευές και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης;

Θέλετε να λειτουργήσουν τελικά οι φυλακές; Αν δεν θέλετε γιατί ξοδέψατε τόσα εκατομμύρια ευρώ, λεφτά του κοσμάκη, για κάτι που θα «παλιώσει» προτού εγκαινιαστεί; Πέστε ξεκάθαρα τι θέλετε, γιατί μέχρι τώρα διαβάζουμε της «κοροϊδίας το ανάγνωσμα».

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΑΠΕΧΕΙ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!

Ο Θωμάς Μαργαρίτης είναι δικηγόρος, πρώην δήμαρχος Δράμας