ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΗΣ Τ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ του ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Φ.Υ:  Δυο ζητήματα αναδείχτηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Καβάλας για τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Κ.Υ.

Δυο ζητήματα αναδείχτηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Καβάλας για τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Κ.Υ.

Από τη μια η αγωνία των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας  των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Π.Φ.Υ.)  και η αγανάκτησή  τους για την εγκατάλειψη που βιώνουν (ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής).

Από την άλλη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο κ. Πλωμαρίτης δ/ντής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο κ. Μπένος, καθηγητής ΑΠΘ και υπεύθυνος του νέου σχεδίου Π.Φ.Υ που εκπόνησε η κυβέρνηση, αφού παραδέχτηκαν;!! όπως είπαν τις ελλείψεις που υπάρχουν, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση και την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στο χώρο της υγείας.

Ότι δηλ. φταίνε οι προηγούμενοι, που πραγματικά φταίνε λέμε εμείς, και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν  τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ότι τώρα εκ των πραγμάτων είναι  δύσκολη η κατάσταση, αλλά απ’ εδώ και πέρα με την <<αριστερή>> μη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση  όλα θα στρώσουν και η Π.Φ.Υ. θα λειτουργήσει για το καλό του απλού λαού, μάλιστα χωρίς εμπορευματοποίηση και θα είμαστε πλέον μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Επομένως πρέπει όλοι μας να  δώσουμε χρόνο στο σύστημα, γιατί  η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επαναλαμβάνεται δηλ. η ίδια επιχειρηματολογία ότι παραλάβαμε καμένη γη από τους προηγούμενους και πρέπει να κάνουμε υπομονή να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί μας κάνουν τη χάρη που ασχολούνται με την υγεία.

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους και τις ερωτήσεις τους δήλωσαν άγνοια της κατάστασης με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν  και αμέτοχοι στο <<έγκλημα>>, μάλιστα ο ένας έκανε επίθεση στο δήμαρχο  Θάσου επειδή δεν παίρνει υπόψη του τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφτεί το νησί της Θάσου με ΕΚΑΒ.

Παρακάτω παραθέτουμε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Τ.Ο. Καβάλας ολοκληρωμένη, γιατί λόγω του προχωρημένου της ώρας παρουσιάστηκαν τμήματά της.

 

<<Το ΚΚΕ ανέκαθεν ενδιαφερόταν για  την παρεχόμενη υγεία στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και γι’ αυτό με διάφορους τρόπους μέσα και έξω από τη βουλή παρενέβαινε, βρισκόταν δίπλα στις κινητοποιήσεις εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των άλλων  κοινωνικών ομάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείξαμε για την Π.Φ.Υ. και ιδιαίτερα για την πρόληψη που παντελώς έλειπε και λείπει από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ο λόγος φυσικά είναι γιατί δεν έφερνε κέρδη  ήταν δύσκολο να γίνει εμπόρευμα.

Πρόσφατα καταθέσαμε γενική  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για την <<Κυβερνητική Πολιτική στην Υγεία>> και 2 ερωτήσεις για τα προβλήματα των μονάδων ΠΕΔΥ στην περιοχή της ΑΜ-Θ.

Αυτό που διαπιστώνουμε και για την περιοχή μας είναι ότι η κατάσταση παραμένει άθλια. Οι πιο <<κύριες ειδικότητες>> γιατρών λείπουν σχεδόν απ’ όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ. Το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό  είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί. Το ΕΚΑΒ στερείται προσωπικού και αυτοκινήτων για να μπορέσει κι αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

*Μηδέν  Ευρώ είναι!! το ποσό που διατίθεται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των μονάδων υγείας και της Π.Φ.Υ.

*35% Είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας από το 2009 μέχρι το 2015.

*40% είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών.

* ΟΙ μισές μονάδες ΠΕΔΥ και Κ.Υ στο σύνολο της χώρας υπολειτουργούν.

* το 70% των καρκινοπαθών  γυναικών δεν εξετάζονται συστηματικά.

* Το 60% των γυναικών με καρκίνο  του  μαστού πληρώνουν το κόστος θεραπείας.

Το 28% των καρκινοπαθών δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.

*Το 60% των χρόνιων ασθενών δε λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους.

*Το 30% των ασθενών μειώνουν τις επισκέψεις τους στο γιατρό.

 

*Το 17,4% διακόπτουν τα φάρμακα για τη χοληστερίνη.

 *Τα χρήματα που δίνονται και φέτος για τη λειτουργία της  Π.Φ.Υ. είναι, όπως και το 2015, 122 εκ., δηλ. ψίχουλα.

*Οι συνολικές κενές  οργανικές θέσεις στο χώρο της υγείας είναι 30.000. Αυτό το διάστημα απολύονται αν δεν απολύθηκαν οι  5μηνήτες και οι συμβασιούχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλώνοντας τα προβλήματα.

Πίσω απ’ αυτά   τα νούμερα φυσικά  βρίσκονται οι ζωές των φτωχών εργαζομένων, α/α αγροτών, γυναικών, νεολαίας.

 

Και γι’ αυτήν την κατάσταση υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες για το ΚΚΕ βρίσκονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση. Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο στη πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμη πιο φτηνών εργαζομένων για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 Δεν είναι τυχαίο ότι το 34% του συνόλου των θανάτων στην Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μια νέα μεταρρύθμιση για την Π.Φ.Υ που  και αυτή κινείται στα ίδια και χειρότερα επίπεδα και  έχει τον ίδιο στόχο. Παραπέρα περικοπές στις κρατικές και ασφαλιστικές  δαπάνες. Το <<δίκτυο Π.Φ.Υ.>> όπως το ονομάζουν είναι ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού  τομέα, των α/α, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, της Τ. Διοίκησης κλπ.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά σε Κ.Υ. και ΠΕΔΥ δε θα γίνουν. Τα κενά θα καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών από και προς τα νοσοκομεία.

Οι όποιες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γίνουν θα είναι με διάφορες  ελαστικές  σχέσεις εργασίας, μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ και  των  ΜΚΟ.

Το <<δίκτυο Π.Φ.Υ>> θα έχει μηδαμινό κόστος για το κράτος. Το κόστος το αναλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τη σύμβαση που έγινε μεταξύ Κ.Υ.-ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ.

Και μ’ αυτή τη δήθεν μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της παρεχόμενης Π.Φ.Υ. γιατί πρόκειται για  ένα υποκατάστατο Π.Φ.Υ. αφού δεν περιλαμβάνει την πρόληψη, δηλ. την προστασία του υγιούς πληθυσμού. Δεν υπάρχει η σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία, δεν υπάρχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ασθενών που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν την αποθεραπεία(κι αυτοί είναι αρκετές χιλιάδες.

Κακά τα ψέματα. Το υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα, ο καπιταλισμός, σύγχρονες παροχές  υγείας δεν μπορεί να δώσει. 

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους, των Λαϊκών Επιτροπών, των συλλογικών τους οργάνων, έχουν συμφέρον να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για πλήρη ανάπτυξη της δημόσιας Π.Φ.Υ. με Κ.Υ και μονάδες ΠΕΔΥ πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα και με κριτήριο να παρέχουν σε όλους σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες κοντά στον τόπο εργασίας, κατοικίας, σπουδών και άθλησης.

Να εντάξουν αυτήν την πάλη τους στην προοπτική δημιουργίας των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων   για μια κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση, που οι ίδιοι θα κάνουν κουμάντο και θα αξιοποιούν τον πλούτο που παράγουν για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, καθολικό, σύγχρονο και δωρεάν.  

 ΚΑΒΑΛΑ 19/6/2016