Πίσω κάνει όπως φαίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πρότασή του για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η οποία προέβλεπε τη συγχώνευσή τους σε περιφερειακό επίπεδο.
Η αλλαγή κατεύθυνσης προκλήθηκε μετά τις αντιδράσεις από δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την Πανελλήνια Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων που δήλωσαν αντίθετοι σε αυτόν τον σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι πίσω από το εν λόγω εγχείρημα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 123 ΔΕΥΑ. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η διαχείριση του νερού είναι ανάγκη να εξορθολογιστεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή και του makthes.gr, στην αναθεωρημένη πρόταση θα υπάρξει προσπάθεια κάθε νομός να έχει μία ή δύο ΔΕΥΑ, ενώ προβλέπει ότι στους δήμους που σήμερα δεν διαθέτουν Δημοτική Επιχείρηση θα δοθεί περιθώριο δύο ετών, ώστε να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους και να ενταχθούν στην ΔΕΥΑ του νομού τους.
Το υπουργείο προτίθεται να δώσει 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος γι’ αυτόν τον σκοπό.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΔΕΥΑ στα νησιά θα παραμείνουν ως έχουν, όπως π.χ. η Κρήτη και η Ρόδος, ενώ αντίστοιχα η Εύβοια, που είναι μεγάλο νησί, θα είναι μια από τις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν έως και δύο ΔΕΥΑ.
Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι ανά τη χώρα τη νέα πρόταση, παρότι υποστηρίζουν ότι είναι βελτιωμένη.