Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή προ ολίγου.

 

Πέρα από τα στοχευμένα μέτρα για τη περίπτωση της Θεσσαλίας, όσον αφορά το πετρέλαιο και το ρεύμα:

 

Άμεσες ενέργειες

 

- Επέκταση για το 2024 της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού θα διατεθούν 82 εκ ευρώ.

 

- Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τη περίοδο από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

 

- Ειδική  ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Εκτός της ειδικής περίπτωσης της Θεσσαλίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

 

- Αύξηση άμεση στον «κλειδωμένο» ηλεκτρικό χώρο από 3MW σε 6MW διαθέσιμο κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

 

Μακροπρόθεσμο πλάνο

 

- Με στόχο τη μείωση τουλάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

 

- Όσον αφορά τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

 

- Μέσω του προγράμματος «Απόλλωνα» και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

 

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις χρηματικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις:

 

- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει, τον Απρίλιο, το σύνολο των ενισχύσεων στους παραγωγούς, συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ.

 

- Οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ ολοκληρώνονται στο επόμενο τρίμηνο.

 

- Θα δοθούν ακόμη 43 εκ ευρώ από το αγροτικό ευρωπαϊκό αποθεματικό.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε:

 

« Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο.

 

Δυστυχώς, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς θεομηνίες.

 

Έχουν γίνει πολλά και σίγουρα έχουν γίνει πολύ γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά. Η προσπάθεια όλων μας θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς».