Ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο “Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης”, του Υπουργείου Παιδείας, για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, μίλησε για την ιστορία της ζωής του διάσημου κωμικού ηθοποιού Τζιμ Κάρεϊ.

 

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο βουλευτής:

“Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

 

Ο Τζιμ Κάρεϊ, διάσημος Καναδός ηθοποιός, επέλεξε να ακολουθήσει επαγγελματικά το δρόμο που ονειρευόταν από μικρός, του κωμικού, ο οποίος θα διασκέδαζε το κοινό.

 

Έμπνευσή του για την επιλογή αυτή δεν ήταν άλλη από την επαγγελματική «αποτυχία» του πατέρα του. 

 

Επίσης ταλαντούχος κωμικός και εκείνος, ωστόσο για λόγους ... ασφαλείας και υποτιθέμενης μεγαλύτερης σιγουριάς, είχε προτιμήσει να ενασχοληθεί με τη λογιστική, ώστε να φέρνει έναν σταθερό μισθό στο σπιτικό του.

 

Τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα υπολόγιζε και, όταν ο γιος του, Τζιμ, ήταν 12 ετών, ο πατέρας του απολύθηκε, χάνοντας τα σίγουρα και ασφαλή χρήματα, όπως τουλάχιστον τα θεωρούσε μέχρι τότε. 

 

Ήταν το καλύτερο μάθημα για το παιδί μέσα από τη ζωή, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι καμία δουλειά δεν είναι σίγουρη και ότι όταν κάποιος δεν εμπνέεται από την εργασία του, είναι συχνά καταδικασμένος να αποτύχει.

 

Ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις φοβίες του και να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπούσε πραγματικά. 

 

Αποτέλεσμα, να γίνει ο πασίγνωστος, πολύ επιτυχημένος παγκοσμίως ηθοποιός.

 

Η σύντομη αυτή πραγματική ιστορία επιβεβαιώνει την άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθεί κανείς με αυτό που ειλικρινά του αρέσει, δίχως όρους και «αστερίσκους», εφόσον θέλει να πετύχει.

 

Και αυτή η άποψη έρχεται να συνδυαστεί με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εδώ και αφορά την αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. 

 

Είναι μία από τις επιλογές που έχουν τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και που παράλληλα αναζητούν την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 

Ο ρόλος ο δικός μας είναι να προσδώσουμε σε αυτή την συνειδητή επιλογή τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προοπτικές προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να εκπληρώσουν τις επιθυμίες και τους στόχους τους για επιτυχημένες σταδιοδρομίες.

 

Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος θα ικανοποιεί τα προσωπικά οράματα του καθενός. 

 

Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, που αποτελεί συνέχεια αυτής του νόμου 4763/2020, θέλουμε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, υιοθετώντας τις καλύτερες δυνατές ευρωπαϊκές πρακτικές και εξασφαλίζοντας ένα ελκυστικό μορφωτικό υπόβαθρο για τους ενδιαφερόμενους.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα εστιάσω σε δύο στατιστικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησε στην εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του και ο εισηγητής του κόμματός μου, κ. Μάνος Κόνσολας.

 

Το πρώτο προσδιορίζει το ποσοστό των μαθητών που συμμετέχουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα στο 33,8%, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,7%.

 

Σύμφωνα με το δεύτερο στοιχείο, το 33,3% των νέων ηλικίας 25 έως 29 ετών, που είναι απόφοιτοι σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης, δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ αδυνατούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα για να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. 

 

Τι αποτυπώνουν αυτά τα δύο στοιχεία; Μα την ανάγκη αναβάθμισης των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των αποφοίτων των σχολών του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και της διασφάλισης της ομαλής ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

 

Αμφότερες οι προϋποθέσεις αυτές έρχονται να καλυφθούν με 

το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας το οποίο συζητάμε.

 

Μεταξύ άλλων:

  • Θεσμοθετούνται τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, κεντρικός ρόλος των οποίων είναι να παρέχουν ειδικότητες που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της περιοχής στην οποία στεγάζονται και προφανώς της τοπικής οικονομίας.
  • Προβλέπεται ότι με βάση τις υφιστάμενες δομές, μπορούν να ιδρυθούν περίπου 60 τέτοια θεματικά και περιφερειακά στοχευμένα Κέντρα, ενώ 114.000.000 ευρώ θα διατεθούν για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Ξέρετε από που θα αντληθούν τα χρήματα αυτά, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης; Από το Ταμείο Ανάκαμψης που τόσο πολύ έχετε αμφισβητήσει, λέγοντας ότι τα χρήματά του πήγαιναν σε λίγους και ισχυρούς!

 

  • Άξια αναφοράς είναι και η καθιέρωση της λειτουργίας της Ψηφιακής Πύλης Ενημέρωσης των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει τις προσφερόμενες ειδικότητες από τις εκπαιδευτικές δομές.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με όσα προανέφερα δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτικό κόμμα και βουλευτής που θα αντιτεθεί στις προσπάθειες ενίσχυσης της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

 

Θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να προσδώσουμε σε αυτήν μια νέα δυναμική. Όπως πράξαμε γενικότερα στην εκπαίδευση την τελευταία τετραετία, όταν και προχωρήσαμε σε 28.000 μόνιμους διορισμούς.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και σε αυτό σας θέλουμε όλους συμμάχους. Θα είναι μια κίνηση πολύ σημαντική για τη χώρα, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις νέες γενιές.

 

Άξια αναφοράς, εξάλλου, είναι η ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο της τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, μιας δυναμικής κατάστασης την οποία η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με συνεχείς

πρωτοβουλίες και κινούμενη σε τρεις άξονες: Τους διαρκείς ελέγχους, τις αυξήσεις των εισοδημάτων με μια σειρά μόνιμων μέτρων και με στοχευμένες αντιδράσεις που απαντούν στις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.

 

Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζεται η διαφάνεια των τιμών, γίνεται εξορθολογισμός της αγοράς βρεφικού γάλακτος και αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis. 

 

Παράλληλα, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εταιρειών που παρανόμησαν.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να δαμάσουμε το πρόβλημα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Και θα τα καταφέρουμε! Στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ να ψηφίσουμε όλοι μαζί το παρόν νομοσχέδιο. Σας ευχαριστώ πολύ!”