Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα τρόφιμα και η ακρίβεια με τα πλέον επίσημα στοιχεία της Eurostat να φανερώνουν πως βασικά τρόφιμα για τη διαβίωση αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

Τα άσφαιρα πυρά της κυβέρνησης

 

Τα πρόστιμα και τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μοιάζουν με άσφαιρα πυρά απέναντι στο βομβαρδισμό των ανατιμήσεων στον οποίο επιδίδεται η αγορά επικαλούμενη σειρά δικαιολογιών για να συνεχίζει να κερδίζει σε βάρος των καταναλωτών.

 

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές της ενέργειας, είναι ορισμένοι από τους λόγους που προβάλλουν εταιρείες του κλάδου τροφίμων για να προχωρούν ανενόχλητες σε ανατιμήσεις.

 

 

Ο τροχονόμος… των αυξήσεων

 

Εντούτοις, οι προαναφερόμενοι λόγοι αν και πράγματι προκαλούν πιέσεις στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, εντούτοις σταδιακά παύουν να έχουν τη δυναμική που είχαν όταν για παράδειγμα οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατέρριπταν κάθε ρεκόρ το 2022.

 

Η κυβέρνηση, παρά και τα «καλάθια των νοικοκυριών» που εφηύρε για να πιέσει την αγορά, εντούτοις το μόνο που έχει πετύχει είναι κάνει τον τροχονόμο… στις αυξήσεις που κάνουν επιχειρήσεις.

 

 

Τα στοιχεία της Eurostat

 

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν εμπράκτως ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το τέρας της ακρίβειας. Αντιπαραβάλλοντας τις τιμές με αυτές της Ευρώπης, διαπιστώνεται πως στη χώρα μας η κατάσταση είναι χειρότερη. 

 

Αν συγκρίνουμε δε, τις τιμές των προϊόντων και συνυπολογίσουμε και το ύψος των μισθών το μόνο σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα, ενώ το πλέον σίγουρο είναι πως το τέρας του πληθωρισμού δεν βρίσκει καμία αντίσταση…

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Νοεμβρίου 2023) και τη σύγκριση των ετήσιων μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθούν οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται και σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι και εξαγωγική.

 

Ελαιόλαδο

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα στην ομάδα «έλαια λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις στο 5,9%.

 

 

Κρέας, αυγά και ψάρια σε τιμές χρυσάφι…

 

Διπλάσιες είναι οι ανατιμήσεις και στο μοσχαρίσιο κρέας. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα καταγράφηκαν στο 7,9% και στην Ευρώπη στο 4%.

 

Εκκρηκτική είναι και η αύξηση και στα ψάρια με 9,5% έναντι 5,8% στην Ευρώπη.

 

Και σιγά τα αβγά μπορεί να πει κανείς… αλλά και σε αυτά τα προϊόντα οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 8,6% και στο 2,1% στην Ευρώπη.

 

 

Ανατιμήσεις φωτιά στα τυριά και το γάλα

 

Στα τυριά η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα της τάξης του 10,1%.

 

Είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία (4,4% στην Ισπανία και 2,9% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,9%. Και εάν δεί κάποιος και τις απόλυτες τιμές ένα κιλό τυριού (τοπικό) στην Ισπανία στοιχίζει 12,08 ευρώ, όταν στην Ελλάδα στοιχίζει 12,41 ευρώ.

 

Η ετήσια αύξηση στο γάλα στην Ελλάδα είναι πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,8% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 2,3%.

 

Εάν θέλει κάποιος να πιει φθηνό φρέσκο γάλα καλύτερα να ταξιδέψει… μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο. Αλλά ακόμη και μέχρι τη Γαλλία να φτάσει, θα το πληρώσει λιγότερο από ό,τι στην Ελλάδα με τη μέση τιμή του λίτρου στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 1,53 ευρώ, στη Γαλλία στο 1,10 ευρώ, στην Ισπανία στο 1,04 ευρώ ,στην Ιταλία στο 1,45 ευρώ. Στην Πορτογαλία το γάλα πωλείται σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα στα 0,92 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο για τον Νοέμβριο , η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα(8,89%) σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης εκτός από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία.

 

 

Πηγή: ot.gr