Δεκάδες είναι πλέον οι πολιτείες των ΗΠΑ που μηνύουν την εταιρεία Meta. Την κατηγορούν πως το Instagram τροφοδοτεί μία κρίση ψυχικής υγείας.

 

Αυτό συμβαίνει με το να κάνει η εταιρεία τις πλατφόρμες της εθιστικές.

 

33 πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν πως η Meta παραπλάνησε το κοινό για τους κινδύνους στις πλατφόρμες της και εν γνώση της εισήγαγε παιδιά και εφήβους σε εθιστική και ψυχαναγκαστική χρήση των social media.

 

Πρόσφατες έρευνες συνδέουν τη χρήση των πλατφορμών της Meta και περισσότερο του Instagram, με “κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, παρεμβολές στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή και πολλά ακόμα αρνητικά αποτελέσματα". Στα αποτελέσματα των ερευνών αυτών βασίστηκαν και οι μηνύσεις των πολιτειών των ΗΠΑ.

 

YouTube και TikTok ήδη αντιμετωπίζουν παρόμοιες μηνύσεις από οργανώσεις προστασίας παιδιών και σχολικές μονάδες για την εθιστικότητα των social media.

 

Τα στοιχεία επικεντρώνονται στην Meta μετά την αποκάλυψη του 2021 πως η εταιρία γνώριζε ότι το Instagram ήταν εθιστικό και ακατάλληλο για την εικόνα του σώματος σε έφηβα κορίτσια.

 

Στη μήνυση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η Meta προσπάθησε να διασφαλίσει πως περισσότεροι νέοι περνούν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στα social media, παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι είναι επιρρεπείς στην ανάγκη για επιβεβαίωση υπό τη μορφή των likes από άλλους χρήστες σχετικά με το περιεχόμενό τους.

 

Δεν αποκάλυψε πως οι αλγόριθμοί της είναι σχεδιασμένοι για να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις ντοπαμίνης των νεαρών χρηστών και δημιούργησε ένα εθιστικό κύκλο αλληλεπίδρασης.

 

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις που παίρνονται από τις social media εταιρίες όπως η Meta, είναι ένα κομμάτι της φθίνουσας ψυχικής υγείας και είναι μία απειλή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».