Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στοιχεία τα οποία, όπως είπε, αποδομούν το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουνίου στο Ζάππειο. 

 

«Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ και συνάδει με τη μείωση των πρωτγεννών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας είναι να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την στρατηγική τους εν όψει της τετραετίας 2023 – 2027. Προχθές από τη δική μας πλευρά παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμα των επτά βημάτων για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Αυτό που έχουμε ονομάσει Ελλάδα 2027. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αναλυτικά σε ερωτήματα και να δώσουμε διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Αλήθεια 1η:

 

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της

μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %. Μια ελάχιστη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως»

 

τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)

την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%

τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

 

την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος– την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται

τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

 

την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους

την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο

τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας

τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις

τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

 

την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και

την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ.

 

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο.

 

Αλήθεια 2η:

 

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός. Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν. Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

 

Αλήθεια 3η:

 

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

 

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

 

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία. Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

 

Αλήθεια 4η:

 

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

 

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027. Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό. Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών – η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.

 

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

 

Αλήθεια 5η:

 

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο – τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

 

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

 

Αλήθεια 5+1:

 

Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη  Δημόσια Υγεία.

 

Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.

 

Είχαν προηγηθεί και άλλες δηλώσεις : «Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», είχε δηλώσει. «Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος» «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές.»