Για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Στα χρόνια της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας έχει πλέον καταφέρει η συγκυβέρνηση των μνημονίων και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, με συνεχείς νόμους και υπουργικές αποφάσεις, να κατεδαφίσει τα κεκτημένα των εργασιακών σχέσεων. Επιπλέον, έχει προωθήσει την επισφάλεια και την «δουλοποίηση» των εργαζομένων.

Στην εποχή που ζούμε έχουν πολλαπλασιαστεί οι εργολαβικές εταιρίες που αναλαμβάνουν συγκεκριμένους τομείς εργασιών τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, γνωστές ως εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων. Η ακραία και γενικευμένη ευελιξία με πλήθος μνημονιακών αντεργατικών ρυθμίσεων έχει μετατραπεί, πλέον, στην κυρίαρχη εκδοχή των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων στην περιοχή μας είναι η εργολαβική εταιρία, (εταιρία ενοικίασης εργαζομένων) στην εταιρία λιπασμάτων ELFE Καβάλας, όπου οι ειδικευμένοι τεχνίτες υποχρεούνται να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη με αποδοχές μόλις 586 ευρώ μικτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι καμία προοπτική οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης δεν μπορεί να θεμελιώνεται στην υποβάθμιση, στην απαξίωση και στην εξαθλίωση των εργαζομένων και δίνει προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αποκατάσταση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην αναβάθμιση της εργατικής νομοθεσίας και των κοινωνικών πολιτικών. Βασική προγραμματική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δραστικός περιορισμός των υπεργολαβιών που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και τάσσεται στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των Συμβασιούχων Τεχνιτών του Εργοστασίου ELFE. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αυτονόητο, το δικαίωμα των εργαζομένων να ζουν με αξιοπρέπεια τόσο σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας, όσο και τις μισθολογικές αποδοχές".