Ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Κωνσταντίνος Χήτας αναφέρει πως έχουν γίνει 302 παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, από την πλευρά των Σκοπίων και θέτει ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για το αν θα καταγγείλει την συμφωνία καθώς αυτή δεν τηρείται από την άλλη πλευρά όπως αναφέρει.

 

Σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης αναφέρει τα εξής:

 

“Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιστοτόπων, οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με το ανωτέρω θέμα και σχετικών προγενεστέρων επιστολών που απεστάλησαν εις τον κ. Πρωθυπουργό, οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες και εμπεριστατωμένες παραβιάσεις

της επονείδιστου και εθνοκτόνου Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων ανήλθαν στις 302. 

 

Οι σχετικές παραβιάσεις εμφαίνονται στις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Βουλής των Σκοπίων, της Εθνικής Πινακοθήκης των Σκοπίων, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα των Σκοπίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, των εκδόσεων της Σκοπιανής Ακαδημίας Επιστημών, της Ολυμπιακής Επιτροπής κλπ. 

 

Οι παραβιάσεις αυτές είναι αυξανόμενες με την πάροδο του χρόνου. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανήλθαν στις 162, τον Σεπτέμβριο του 2022 ανήλθαν σε 263 και μέχρι στιγμής ανέρχονται στις 302, με αυτονόητη τη συνεχή αύξηση, όσο δεν υπάρχει αντίδραση σε έντονο βαθμό από την πλευρά της Κυβερνήσεώς σας, η οποία υποστηρίζει σθεναρά και την είσοδό τους στην Ε.Ε., εκ των πραγμάτων άνευ συγκεκριμένων επί των ανωτέρω όρων. 

 

Το ερώτημα είναι πλέον σε ποιον αριθμό παραβιάσεων υπάρχει η πιθανότητα να αντιδράσετε, διότι η μη έντονη αντίδραση αποθρασύνει έτι περαιτέρω τους βουλγαρικής καταγωγής ψευδομακεδόνες.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Τι προτίθεστε να πράξετε ως Υπουργός και ως εκφραστής της εξωτερικής πολιτικής της Κυβερνήσεως για το ανωτέρω θέμα, των ήδη καταγεγραμμένων 302 παραβιάσεων από την πλευρά των Σκοπίων της επονείδιστης Συμφωνίας των Πρεσπών; 

 

Προτίθεστε να την καταγγείλετε, αφού δεν τηρείται από την άλλη πλευρά, και σε αρνητική απάντηση να μας πληροφορήσετε για τους λόγους.”