Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έδωσε σήμερα νέα ημερομηνία για την πλατφόρμα του Market Pass αποκαλύπτοντας ότι η πλατφόρμα ίσως και να ανοίξει σε 6-7 ημέρες.

 

Όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι το άνοιγμα της πλατφόρμα για το Market Pass χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει η ακριβής ημερομηνία. Ενώ στην αρχή είχε διαρρεύσει η 1η Φεβρουαρίου ως πιθανή ημερομηνία από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στη συνέχεια όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Οικονομικών τελικά θα άνοιγε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

 

Σήμερα ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως τελικά αυτή να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα σε 6-7 ημέρες ενώ οι αιτήσεις θα γίνουν όπως έγιναν και για το Fuel Pass.

 

«Εάν επιλέξουμε να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό IBAN, θα έχουμε μία μείωση 20%, αλλά θα καταβληθούν τρεις μήνες μαζί, δηλαδή Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος σε μία καταβολή στις 3 Μαρτίου και αφορά το 85% των συμπολιτών μας. Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε, να στηρίξουμε πραγματικά τα νοικοκυριά και το έχουμε πει ότι αυτό το 10% είναι καλύτερο από το 7% που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μείωση του ΦΠΑ» προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

 

«Οι πολίτες μπορούν άρα να επιλέξουν είτε να καταβληθούν τα χρήματα στο λογαριασμό IBAN, διαφορετικά στην άυλη κάρτα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν σε αγορές σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία αλλά και σε λαϊκές αγορές που όπου οι έμποροι και οι παραγωγοί έχουν POS» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τρέξει έξι μήνες.

 

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το 15% είναι το τρίτο χαμηλότερο της Ευρώπης.

 

Πάντως αυτό που δεν έχει σίγουρα αλλάξει, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετικά απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες είναι η ημερομηνία υποβολής των πρώτων αιτήσεων αλλά και της πληρωμής και συγκεκριμένα όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης χρησιμοποιώντας την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, έως και την 28 Φεβρουαρίου, το ποσό εκείνου του μήνα καθώς και του Μαρτίου, αναμένεται να αποσταλούν στο τραπεζικό ίδρυμα έως και την 3η Μαρτίου.

 

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται έως και τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς δεν υπάρχει προτεραιότητα και όσοι είναι δικαιούχοι θα εξυπηρετηθούν.

 

Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση στην κάρτα τους μέχρι και τις 20 Μαρτίου και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση τους επόμενους μήνες με τον ίδιο τρόπο.

 

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους και πάλι θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θα πάρουν τα χρήματα για τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο μαζί, στις 3 Μαρτίου του 2023.

 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι υπάρχει μια κλιμάκωση της επιδότησης από τα 22 ευρώ το μήνα μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ή τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

 

πηγή: dikaiologitika.gr