Στην Μητρόπολη θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία την Δευτέρα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα.

 

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης αλλά τελικώς και προσκύνημα θα γίνει και πιθανώς με τιμές θα κηδευθεί.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία είναι εκείνη που θα δώσει διαφορετικό τόνο στις τιμές κατά την εξόδιο ακολουθία.

 

Εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως υπάρχουν σκέψεις να τελέσουν την εξόδιο ακουθία όλα τα μέλη της Συνόδου. Εάν φορούν και την αρχιερατική στολή, είναι σαν κηδεύεται ως βασιλιάς.

 

Μία λεπτομέρεια, εάν οι αρχιερείς φορούν την πλήρη αρχιερατική στολή τότε θα πραγματοποιηθεί πλήρης λειτουργία και όχι η εξόδιος ακολουθία που τελείται σε ιδιώτες.

 

Δεν έχουν όμως διασταυρωθεί πληροφορίες ότι αρχιερείς έσπευδαν να αναζητήσουν την δυνατότητα να παραγγείλουν νέα άμφια.

 

Στις ακολουθίες οι ιερείς και οι αρχιερείς σύμφωνα με το τυπικό φορούν ομοφώριο και πετραχήλι και όχι την πλήρη ενδυμασία.

 

Άτυπο προσκύνημα

 

Το λαϊκό προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί, άτυπα, εάν η σορός μεταφερθεί νωρίς το πρωί ή την προηγουμένη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον καθεδρικό ναό.

 

Ίσως, γι΄αυτό δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι λεπτομέρειες για την ώρα της ακολουθίας, της ταφής και της παραμονής της σορού στην εκκλησία.

 

Η ανακοίνωση από το προσωπικό γραφείο του τέως βασιλιά με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί υπονοεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.

 

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο».

 

Προφανώς, και στο Τατόι θα υπάρχουν διαδικασίες για τους πολίτες που θα θέλουν να παρεβρεθούν στην ταφή.

 

Πολλά θα εξαρτηθούν από το επίπεδο εκπροσώπησης των βασιλικών Οίκων της Ευρώπης στην τελετή.

Πηγή:  in.gr