Πένθος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο θρυλικός Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή όπως έγινε γνωστό το όνομα του στα πέρατα του κόσμου, Πελέ, ο παίκτης σύμβολο του «βασιλιά» των σπορ, έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια. Η κλινική «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο επιβεβαίωσε πως ο εμβληματικός ηγέτης της Βραζιλίας άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο.

 

Εμείς θυμόμαστε τι είναι αυτό που συνδέει τον Πελέ με την Ελλάδα…

 

Η απάντηση βρίσκεται στο μακρινό 2005, όταν το «μαύρο διαμάντι» βρέθηκε στην Ξάνθη ως επίσημος προσκεκλημένος του Χρήστου Πανόπουλου για να εγκαινιάσει το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

 

Συγκεκριμένα, είχε έρθει στην Ελλάδα τον Μαΐο του 2005 και βρέθηκε στην ακριτική πόλη προσκεκλημένος του τότε μεγαλομετόχου της ομώνυμης ομάδας Χρήστου Πανόπουλου, με αφορμή τα εγκαίνια του προπονητικού της κέντρου. Ήταν εκείνος που έκοψε την κορδέλα σε μία εκδήλωση, όπου είχαν δώσει το «παρών» περισσότερα από 3.000 άτομα.

 

Ο Πελέ παρέστη στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του. Έβγαλε φωτογραφίες με τη φανέλα της Ξάνθης και τη φόρεσε, ενώ ιστορικές είναι οι φωτογραφίες του ως συνεπιβάτης στη μηχανή του Χρήστου Πανόπουλου.

 

Μάλιστα μερικά χρόνια μετά παραχώρησε σε οίκο δημοπρασιών τόσο τη φανέλα της Ξάνθης όσο και την τιμητική πλακέτα που του έδωσε.

πηγή: gnomionline.gr