Με ειδική αναφορά στις αποτρόπαιες, όπως τις χαρακτήρισε, εικόνες με τη βίαιη απόπειρα έξωσης της δημοσιογράφου, κυρίας Κολοβού, από τη μοναδική της κατοικία, ξεκίνησε τη σημερινή ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά συγγενικά δικαιώματα εκδοτών και δημιουργών.

 

Η κα. Γκαρά δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως, «πρωθυπουργός-ενορχηστρωτής σκανδάλων, που όταν δεν επιχειρούσε τη χειραγώγηση δημοσιογράφων μέσα από τις Λίστες Πέτσα, όταν δεν τους παρακολουθούσε με παράνομα λογισμικά, τότε έστελνε κλητήρες και αστυνομικές δυνάμεις για να τους πάρουν τα σπίτια. Για χρέη λίγων χιλιάδων. 

 

Την ώρα που ο ίδιος, οι Υπουργοί και το κόμμα της ΝΔ έχουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

 

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο που το εισάγει η κυβέρνηση, καθίσταται ουσιαστικά «πουκάμισο αδειανό».

 

Η μη θέσπιση προσωρινής αμοιβής, η μη αναφορά σε δικαιούχους αλλά μόνο σε δημιουργούς, η εξαίρεση ελεύθερων επαγγελματιών και μερικώς απασχολούμενων αλλά και η μη υποχρεωτική είσπραξη της αμοιβής των δημιουργών αποκλειστικά από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθώς και η θέσπιση εμπιστευτικότητας της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καθιστούν το νομοσχέδιο «κενό γράμμα».

 

Η βουλευτής Έβρου τόνισε πως οι παραλείψεις θα οδηγήσουν στη μη εφαρμογή του νόμου και θα καθηλώσουν εκδότες, δημιουργούς και δικαιούχους σε πολυετείς δικαστικές  διενέξεις.

 

«Επιλέξατε να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο εξουδετερώνει τις προβλέψεις των Οδηγιών, με τα όσα παραβλέπει να νομοθετήσει και με τις στρεβλώσεις που περιέχει. 

 

Πρακτική που κρύβει μεροληψία και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων», τόνισε καταλήγοντας η κα. Γκαρά.

 

(δελτίο Τύπου)