Ο Τζέιμς Χάρισον δεν είναι ούτε σταρ του σινεμά, ούτε ακριβοπληρωμένος μπαλαδόρος. Αλλά ένας πραγματικός υπερήρωας.

 

Γιατί; Καθώς τα τελευταία 60 χρόνια έχει δώσει αίμα πάνω από 1.173 φορές.

 

Γιατί το αίμα του είναι τόσο ιδιαίτερο;

 

Μπορεί κάποιος να πει πως οι περισσότεροι αιμοδότες δίνουν συχνά λίγο από το χρόνο τους για να σώσουν μία ζωή. Όμως στο αίμα του Χάρισον υπάρχει κάτι που το κάνει πιο πολύτιμο και από τον χρυσό.

 

Το αίμα του Aυστραλού περιέχει ένα σπάνιο αντίσωμα που ονομάζεται Anti-D (γνωστό και ως ανοσοσφαιρίνη Rho(D) το οποίο επεξεργάζεται και χορηγείται μόνο σε μητέρες που είναι έγκυες με αρνητική ομάδα αίματος που έχουν συλλάβει με σύντροφο που έχει θετική ομάδα αίματος.

 

Το πρώτο παιδί που θα γεννηθεί θα είναι εντάξει, αλλά αν η μητέρα αποφασίσει να συλλάβει ένα άλλο παιδί, θα γεννηθεί με νόσο Rhesus.

 

Αυτή η ασθένεια προκαλεί το αίμα της μητέρας να επιτεθεί στα αιμοσφαίρια του εμβρύου. Το παιδί μπορεί επομένως να γεννηθεί με εγκεφαλικές βλάβες ή ακόμα και να πεθάνει κατά τη γέννηση.

 

Αυτό συμβαίνει κυρίως εάν η μητέρα με αρνητική ομάδα αίματος γεννήσει παιδί με θετική ομάδα αίματος που έχει κληρονομηθεί από τον πατέρα.

 

Ωστόσο, το αντίσωμα Anti-D μπορεί να καταπολεμήσει αυτήν την ασθένεια και με το αίμα του James Harrison δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο. Εάν η μητέρα εμβολιαστεί πριν από τη δεύτερη εγκυμοσύνη, τα μωρά που γεννιούνται στο μέλλον δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να έχουν αυτή την ασθένεια.

 

Η τραγωδία που του έδωσε την υπερδύναμή του

 

Ο Χάρισον δεν γεννήθηκε με αυτό το αντίσωμα, αλλά στην πραγματικότητα το ανέπτυξε όταν ήταν 14 ετών. Το 1951, ο Τζέιμς Χάρισον χρειάστηκε να περάσει από μια περίπλοκη ιατρική χειρουργική επέμβαση, καθώς ένας από τους πνεύμονές του είχε καταρρεύσει, με τους γιατρούς να καταλήγουν τον αφαιρέσουν.

 

Η ανάρρωσή του κράτησε τρεις μήνες και λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρειάστηκε να του δοθεί πολύ αίμα για να αναρρώσει. Το αίμα που του χορηγήθηκε ήταν από ομάδα αίματος Rh θετική.

 

Δείτε εδώ τη συνέχεια