Στο 6ο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο, που διεξήχθη στο Ναύπλιο, συμμετείχε το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Λαζαρίδης, στην ομιλία που απηύθυνε στο Συμπόσιο, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας:

 

«Πέρα από τις οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις, η πιο σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα είναι οι λογικές αναθεωρητισμού οι οποίεςαπειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα που προσπαθήσαμε τόσο σκληρά να οικοδομήσουμε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Και εμείς, ως Έλληνες, αναγνωρίζουμε τέτοιες αναθεωρητικές λογικές, μέσω της τουρκικής κλιμάκωσης των προκλήσεων και των ευθέων απειλών κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας. Βέβαια, αυτές οι απειλές αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την επίμονη επένδυση στη διπλωματία, την επίκληση του διεθνούς δικαίου και την ισχυρές συμμαχίες που έχουμε χτίσει».

 

Αυτές οι απειλές, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «δείχνουν πού βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος. Βρίσκεται στην υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας και στην αναζωπύρωση του λαϊκισμού, αριστερού και δεξιού, αλλά και της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Η ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, ανέφερε, «είναι οι κοινές μας αξίες. Είναι το κράτος δικαίου, η Δημοκρατία και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Είναι οι πολιτιστικοί μας δεσμοί και η κοινή μας ιστορία, που σφυρηλατήθηκαν μέσω της πολιτικής και οικονομικής μας αλληλεπίδρασης».

 

(δελτίο Τύπου)