«Συνέχισε άνθρωπε να δολοφονείς άσκοπα θαλάσσια είδη και να ρυπαίνεις τη θάλασσα και θα δεις την κατάληξη σου» γράφει ο ιχθυολόγος Λοβέρδος - Χρήστος Στελακάτος και εξηγεί γιατί το φαινόμενο της μωβ μέδουσας θα μεγαλώσει στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Συγκεκριμένα γράφει:

 

 

Αυτά τα σημάδια στην πρωτοσέλιδη φωτογραφία στο χέρι του πολίτη έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στη περιοχή του Φισκάρδου στη Κεφαλλονιά από την μωβ μέδουσα pelagia Noctiluca.

 

Για αυτό φέτος επειδή έχει ξεκινήσει το φαινόμενο μωβ μέδουσας αλλά και πρόκειται να μεγαλώσει στη διάρκεια του καλοκαιριού προσέχουμε ειδικά τα μικρά παιδιά μας.

 

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή γινότανε περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια).

 

Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ και στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

 

Εδώ ο άνθρωπος έχει βάλει το χεράκι του για τον τεράστιο πλέον αριθμό των μεδουσών πέρα από τις φυσικές εξάρσεις τους μιας και ένας παράφρον αριθμός ατόμων του είδους μας δολοφονούν θαλάσσια ζώα που είναι θηρευτές της Μωβ Μέδουσας pelagia Noctiluca.

 

Θηρευτές λοιπόν της Μωβ Μεδουσας είναι η Καρέτα καρέτα, η δερματοχελώνα ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

 

Όλα αυτά τα θαλάσσια είδη δολοφονούνται από τον άνθρωπο. Οποία από τους θηρευτές αυτούς της μωβ μέδουσα τρώγονται από εμάς δεν υπάρχει καμία σωστή διαχείριση εκ μέρους μας, μιας και για το χρήμα τα δολοφονούμε μικρά πριν γεννήσουν και αφήσουν απογόνους για το είδος τους.

 

Παράδειγμα είναι ο τόνος και ο ξιφίας με τον νόμο να είναι ανύπαρκτος και συνένοχος στον θάνατο της θάλασσας και τον δικό μας σιγά σιγά μιας και σκάβουμε τον λάκο μας ουσιαστικά.

 

- στην παραπάνω φωτό πρόσφατα δολοφονημένοι ξιφίες στη Νάξο σε νεαρή ηλικία πριν προλάβουν να αναπαραχθούν φτάνοντας σε σεξουαλική ωρίμανση.

 

 

 

- Στην παραπάνω φωτό φεγγαρόψαρο.

 

Το 15% της τροφής του είναι οι μέδουσες. Οι άνθρωποι καταναλώνουν το κρέας του φεγγαρόψαρου στην Ασία αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εμπορεία κρέατος ή παραγώγων του.

 

Το είδος είναι ευάλωτο (υπό απειλή) σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Απειλείται από τα αιωρούμενα σκουπίδια όπως οι πλαστικές σακούλες που μοιάζουν με μέδουσες, ένα θήραμα που τα φεγγαρόψαρα προτιμούν.

 

Το πλαστικό είτε πνίγει ακαριαία το φεγγαρόψαρο είτε γεμίζει το στομάχι του και μη μπορώντας εκείνο να το αφομοιώσει, εν τέλει λιμοκτονεί.

 

στην παραπάνω φωτό εκτελεσμένη θαλάσσια χελώνα με καμάκι η σφαίρα όπλου. Εδώ τα λόγια είναι περιττά για το πόσες δολοφονίες θαλασσιων χελωνών γίνονται από τον άνθρωπο.