«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για την στεγαστική κρίση είναι ασπιρίνες, παρωχημένα και αναποτελεσματικά. Σήμερα 1 στα 2 νοικοκυριά πληρώνει πάνω από 40% του εισοδήματος του σε έξοδα στέγης (νοίκι, δάνειο, νερό, κοινόχρηστα, ρεύμα). Το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται σε στεγαστική κρίση», δήλωσε στον KavalaNews 102.8 η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου

 

Αυτό που επισημαίνει είναι ότι: «η κυβέρνηση άφησε χωρίς κανένα περιορισμό το airbnb με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια “φούσκαακινήτων», ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε διπλάσιο επίδομα ενοικίου για 60.000 νέα ζευγάρια και περιορισμό του airbnb σε 2-3 σπίτια. 

 

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στέγης, που όπως λέει: «θα είναι μοχλός για να σπάσει η φούσκα των ακινήτων. Θα περιλαμβάνει ακίνητα που περιέρχονται σε κράτος, δήμους και περιφέρειες είτε για να τα νοικιάσουν σε χαμηλότερες τιμές είτε να τα πουλήσουν με εξασφαλισμένα ενοίκια, ενεργειακή αναβάθμιση, φορολοελαφρύνσεις, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και απόδοση μετά στον ιδιοκτήτη σε αναβαθμισμένη κατάσταση. Και βέβαια, όλα αυτά μέσα από ψηφιακό σύστημα όπου το κράτος θα παρακολουθεί online τα πάντα (διαθέσιμα ακίνητα και αιτήσεις πολιτών) σε όλη την Ελλάδα». 

 

«Οι Έλληνες ιδιοκτήτες συνήθως διαθέτουν 2- 3 ακίνητα στο airbnb. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό αλλά οι πλατφόρμες και οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα σε προνομιακούς τόπους» σημειώνει.

 

«Τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η κατοικία. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα και τα κόκκινα δάνεια να κάνει βίαιη αναδιανομή του πλούτου των Ελλήνων. Για αυτό λέμε κατάργηση του πτωχευτικού και αντικατάσταση του με νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας».

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: 

 

 

 

 

Επίσης η κ. Φωτίου, σημείωσε ότι: «τα ευάλωτα στρώματα μπαίνουν σε νέα ανθρωπιστική κρίση είναι απαραίτητα ορισμένα άμεσα μέτρα όπως: 

 

Κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα και 330 kWh δωρεάν, κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά του δημοτικού ώστε κάθε παιδί να έχει εξασφαλισμένο ένα ζεστό και υγιεινό γεύμα».