Την έντονη ανησυχία της για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη Βουλγαρία εκφράζει η ΕΕ, καθώς η χώρα των «27» με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί όλη την Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα ανέφερε την Παρασκευή  19 Οκτωβρίου 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από την κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, και 155 νέους θανάτους.

 

Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή

 

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν, βρέθηκε στη Σόφια την Παρασκευή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία είναι μόλις 24.39%, πολύ πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος, γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε.