Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους παλιννοστούντες ομογενείς, λήπτες στεγαστικών δανείων, σχετικά με την άμεση ανταπόκριση που επέδειξε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τεράστιο πρόβλημα που είχε ανακύψει, μετά από σχετική παρέμβαση στην οποία προέβη ομάδα βουλευτών, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

 

Ειδικότερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η συγκεκριμένη ομάδα Βουλευτών σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαιτέρως με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο Πετραλιά προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση στο απίστευτο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε για χιλιάδες δανειολήπτες (παλιννοστούντες ομογενείς). 

 

Σημειωτέον ότι τα στεγαστικά αυτά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ λήφθησαν, στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών που εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

Εν μέσω της πιο σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει περάσει η χώρα, πολλοί από αυτούς τους δανειολήπτες βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα, δεδομένου ότι πρόκειται για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της χώρας, στις περισσότερες δε περιπτώσεις είναι ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αδύναμοι να εργαστούν και να επιβιώσουν με άλλον τρόπο.

 

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε διαπιστωθεί μία συστηματοποιημένα επιθετική κι ανάλγητη αντιμετώπιση εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων των κατά κανόνα στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων. 

 

Ωστόσο, η παρέμβασή των Βουλευτών υπήρξε καίρια και με πρωτεργάτη τον κ.Στυλιανίδη προκλήθηκε ειδική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όπου αποφασίστηκαν τα εξής: 

 

-Να διαχωριστούν τα δάνεια των παλιννοστούντων από τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια και να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. 

 

Αυτό θα επιταχύνει σημαντικά την ολοκλήρωση των πληρωμών τους από το Ελληνικό δημόσιο. 

 

Θα έχουν αποπληρωθεί εντός μάξιμουμ 6 μηνών και όχι εντός έτους, όπως προβλέπονταν. 

 

Έχει δοθεί ήδη η σχετική εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

 

-Δόθηκε, επίσης, εντολή να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα προσβάλει την κυριότητα των σπιτιών και φυσικά έγιναν αυστηρές συστάσεις προς τους δικηγόρους.

 

- Μετά την αποπληρωμή του κάθε δανείου από τις εγγυήσεις του δημοσίου ο κάθε ομογενής θα μπορεί να ρυθμίσει το δάνειο του στις 120 δόσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι εφικτό, σύμφωνα με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε, κάποιοι να ενταχθούν και στις 240 δόσεις ανάλογα με την περίπτωση. 

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Θερμές ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γενικό Γραμματέα κ.Αθανάσιο Πετραλιά και τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που πρωτοστάτησε στην κίνηση αυτή και απετράπη οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά ιδιοκτησίας των ομογενών μας.

 

Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν κυνηγημένοι, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ήρθαν στην πατρίδα Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος».

 

δελτίο Τύπου