Ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης ενημερώνει τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον ισχυρό παγετό της άνοιξης ότι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ψηφίστηκε η τροπολογία σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών, που είχε καταθέσει ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

 

Ειδικότερα, ο παγετός που εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα και ειδικότερα  από 25.2.2021 έως και 20.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους προκάλεσε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή. Ο Γιάννης Πασχαλίδης, τις αμέσως επόμενες μέρες από την εκδήλωση του φαινομένου, είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, προσκομίζοντας, μάλιστα, δείγματα ανθών από σταφύλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα, καθώς και πλήρες οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν οι ζημίες από όλες τις ποικιλίες των προαναφερόμενων αγροτικών προϊόντων. Κατά την επίσκεψη εκείνη ο βουλευτής  είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται  όλοι όσοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ και προέβησαν στην αντίστοιχη αναγγελίας ζημίας.

 

Με την ψηφισθείσα, λοιπόν,  τροπολογία προβλέπεται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης έως και το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε καθώς και η προκαταβολή του 40% της ζημιάς. Μάλιστα, ορίζεται ασφαλιστική δικλείδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, η 31η Οκτωβρίου 2021.

 

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο.

 

Επιπλέον, αυξάνεται το όριο ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε ποσό μέχρι τις 140.000 ευρώ για τα προϊόντα εκείνα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή). Το ανωτέρω ποσό δύναται να τριπλασιασθεί μετά από απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, διότι αποδεικνύεται ότι οι προτάσεις μου πράγματι εισακούγονται.  Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της  για πραγματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, επιδεικνύοντας, μάλιστα, τάχιστα. 

 

 

(δελτίο Τύπου)