Υποχρεωτική γίνεται για το σύνολο των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα η επίδειξη του πιστοποιητικού (ή βεβαίωσης) εμβολιασμού ή του αντίστοιχου εγγράφου νόσησης προς προϊστάμενους και  εργοδότες. Εφόσον κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποκλειστικά του προσωπικού σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, περιλαμβάνει διάταξη και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η οποία αποσκοπεί στην διαμόρφωση ασφαλούς υγειονομικής εικόνας στους χώρους δουλειάς.

 

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον». Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η επίμαχη ρύθμιση αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποτύπωση του λεγόμενου τείχους ανοσίας γι αυτό και δεν ζητείται επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

 

Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφορούν οριζόντια το σύνολο του προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Υγείας καθώς επίσης και σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Η διαφοροποίηση έγκειται στον χρόνο εμβολιασμού καθώς το προσωπικό σε μονάδες φροντίδας έχου προθεσμία εως την 16η Αυγούστου να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση ενώ οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας εως την 1η Σεπτεμβρίου

 

Ειδικότερα, πρόκειται για προσωπικό:

 

1) ιατρικό

 

2) παραϊατρικό

 

3) νοσηλευτικό

 

4) διοικητικό

 

5) υποστηρικτικό

 

Ενώ οι δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές, εξειδικεύονται ως εξής:

 

Υποχρεωτική η πρώτη δόση ή η μοναδική εως 1η Σεπτεμβρίου

 

1) διαγνωστικά κέντρα

 

2) κέντρα αποκατάστασης

 

3) κλινικές

 

4) νοσοκομεία

 

5) δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

 

6) μονάδες νοσηλείας

 

7) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

 

Υποχρεωτική η πρώτη δόση ή η μοναδική εως 16 Αυγούστου

 

8) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125)

 

9) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992

 

10) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825)

 

11) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213)

 

12) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271)

 

13) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

 

14) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898)

 

15) Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας

 

16) Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2)

 

17) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397)

 

18) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789)

 

19) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235)

 

20) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

 

Επίσης, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, από τις 16 Αυγούστου κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις ανωτέρω μονάδες φροντίδας (λίστα 8 εως 20) πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού COVID-19.

 

Επισημαίνεται πως, ως προσωπικό όλων των παραπάνω δομών νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

 

Εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

 

Οι κυρώσεις

 

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

 

- Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

 

- Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

 

- Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως (200.000) ευρώ.