Ο φωτογράφος Αντώνης Πασβάντης παρουσιάζει την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 21:00 στον θερινό θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο» την φωτογραφική εργασίας «Sombre Caste». Πρόκειται για μία εκδήλωση από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Τί είναι το Sombre Caste

 

To Sombre Caste είναι το φωτογραφικό ταξίδι που καταγράφει την εμφάνιση μιας νέας τάξης πολιτών που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης στην περιοχή του Έβρου. Αυτή η τάξη υπήρχε πάντοτε, αλλά λόγω της κοινωνικής συνοχής και των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην ελληνική κοινωνία, η κατάστασή της δε βγήκε ποτέ στην επιφάνεια. 

 

Το γεωγραφικό όριο έχει την ιδιότητα να πιέζει τις ζωές των ανθρώπων. Από το 2010 όταν και ξέσπασε η ελληνική κρίση, παρατηρήθηκε η κατάρρευση της μεσαίας τάξης . Τα περισσότερα εργοστάσια του Έβρου έκλεισαν και μετατράπηκαν σε βιομηχανικά κουφάρια. Άνθρωποι οδηγήθηκαν απότομα στη φτώχεια και η παραμελημένη διαχρονικά περιοχή του Έβρου, οδηγήθηκε στην απομόνωση.

 

Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 100 χρόνια στην επικράτεια της Θράκης συμβιώνουν ειρηνικά τέσσερις διαφορετικές εθνότητες. Το Sombre Caste αποτυπώνει την καθημερινή αγωνία για επιβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών πληθυσμών.