Ο Ιατρικός Συλλόγος Καβάλας ενημερώνει ότι απαγορεύεται η χορήγηση αντβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ σε οποιαδήποτε παράβααση θα επιβάλλονται οι προβλέπόμενες οι κυρώσεις. 

 

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου: 

"Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τίθεται σε ισχύ το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  10/8/2020, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χορήγηση των αντιβιοτικών(εξαιρουμένων όσων προορίζονται για τοπική χρήση)χωρίς ιατρική συνταγή και σε οποιαδήποτε παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας.

               

Η συνταγογράφηση αποτελεί σημαντική ιατρική πράξη.

 

Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης, ο Ιατρός ή ο Οδοντίατρος χορηγεί τα ενδεικνυόμενα αντιβιοτικα για να θεραπεύσει τον ασθενή. Ο Φαρμακοποιός από την άλλη είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να εκτελεί συνταγές και να επικοινωνεί με τον Ιατρό ή τον Οδοντίατρο αν παρατηρήσει διαφοροποίηση της συνταγής από τυπικό θεραπευτικό σχήμα.

               

Δυστυχώς αν συνεχισθεί η αλόγιστη χρήση τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ανθεκτικά μικρόβια θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για την Παγκόσμια Υγεία έως το 2050.

 

Η αγαστή συνεργασία των Επιστημόνων Υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Υγείας των Πολιτών".