Το μείζον ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας, ως Μουσείου και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να ενημερώσει διεθνείς φορείς των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, στους οποίους συμμετέχει, ζητώντας και τη δική τους υποστήριξη.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επικοινώνησε με τις διοικήσεις διεθνών φορέων – οργανισμών των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, ενημερώνοντας τους για τις εξελίξεις και το σχετικό ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ που έχει ως εξής:

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε Ισλαμικό Τέμενος.

 

Η Αγία Σοφία αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγίας Σοφίας ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας  το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναγνώριζε την απόλυτη αυτή επιταγή της UNESCO. 

 

Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου μνημείου του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας που πρέπει να διατηρηθούν.

 

Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία και συντήρηση της Αγίας Σοφίας.

 

Παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγία Σοφία.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που συνεργάζεται, να αποδοκιμάσει κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών της Μεσογείου, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων από τη Βουλή διακρατικών συνεργασιών της.

 

Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγίας Σοφίας του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα.

 

Οι διεθνείς οργανισμοί - φορείς στους οποίους στάλθηκαν τα κείμενα προς ενημέρωση αρχικά και συνυπογραφή στη συνέχεια είναι οι εξής (αλφαβητικά):

 

ACE/CAE        

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

ASHRAE         

Αμερικανική Ενωση Μηχανικών που ασχολούνται με θέρμανση-ψύξη

 

CLGE            

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τοπογράφων

 

EAMC            

Ενωση Επιμελητηρίων Μηχανικών των Μεσογειακών Κρατών

 

ECBEEEBTP   

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την κατασκευή, το δομημένο περιβάλλον και την Τεχνολογία της Ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (Πρόκειται για τη μετονομασθείσα ECTP-ΕυρωπαΙκή Πλατφόρμα τεχνολογίας για την Κατασκευή)

 

ECCE  

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών

 

EFCE  

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικών Μηχανικών 

 

EGOSNET      

Ευρωπαϊκή Ενωση Τοπογράφων

 

EUROCASE    

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ακαδημιών Εφαρμοσμένων Επιστημών Τεχνολογίας και Μηχανικής

 

FEANI 

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία  Εθνικών Ενώσεων Μηχανικών

 

FIG      

Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων

 

ICOMOS         

Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών

 

SEFI    

Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση των Μηχανικών

 

UIA      

Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων

 

UMAR 

Ένωση Αρχιτεκτόνων της Μεσογείου

 

WEC    

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας

 

WFEO-FMOI  

Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών