Ο Γιώργος Παπαφιλίππου, μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντά στη δήλωση του κ. Μακάριου Λαζαρίδη, υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το συνταγματικό περιορισμό των βουλευτικών θητειών.

 

 Κατά την πρόσφατη αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιείχε την αναθεώρηση του άρθρου 56 με την προσθήκη 5ης παραγράφου, που θέσπιζε προσωρινό κώλυμα εκλογιμότητας μετά από 3 συνεχείς βουλευτικές περιόδους, ελάχιστης διάρκειας 32 μηνών η καθεμία.

 

  Αντίθετα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν προέβλεπε καμία απολύτως διάταξη για περιορισμό των βουλευτικών θητειών και ούτε φυσικά η Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε από 157 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 113 και υπήρξε και 1 παρών.

 

  Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τάσσεται υπέρ του περιορισμού των βουλευτικών θητειών.

 

  Συνεπώς ο κύριος Μακάριος Λαζαρίδης:

ή είναι αντίθετος με την επίσημη κομματική γραμμή

ή χρησιμοποιεί κατά βούληση άρθρα του Συντάγματος για να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα.

 

(δελτίο Τύπου)