γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Η ΝΔ έκανε αυτό που σχεδόν όλοι γνώριζαν από την περασμένη εβδομάδα: ανακοίνωσε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου, γνωρίζοντας ότι έτσι έρχεται κόντρα στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της παράταξης που σήμερα διοικεί την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

 

Από εκεί και πέρα άρχισε ένα μπαράζ ανακοινώσεων από στελέχη της, βουλευτές και πρώην βουλευτές, προέδρους της ΝΟΔΕ κ.α. που ταυτόχρονα -και όλως… τυχαίως- ανακοινώνουν… πίστη στον πρόεδρο του κόμματος και τις επιλογές του

 

Είναι πέρα για πέρα εμφανές ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν κατά παραγγελία σε μια προσπάθεια να φανεί το κόμμα ενωμένο

 

Ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ δεν σκοπεύει να μείνει σε μερικές ανακοινώσεις στελεχών της που σχεδόν υπαγορεύθηκαν. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Σειρά θα έχουν και οι κοινές εμφανίσεις με τα στημένα χαμόγελα

 

Θα θυμούνται στην Καβάλα οι περισσότεροι την τελευταία προεκλογική εμφάνιση του δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη, πριν χάσει τις εκλογές το 2006, όταν στο πλευρό του ανέβηκε επί σκηνής σύσσωμη η ΝΔ (που παρασκηνιακά τον πολεμούσε).

 

Έρχεται ο Αυγενάκης! 

Την Τετάρτη 24/10 αναμένεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης σε μια ύστατη (;) προσπάθεια να μεταπείσει τους πολιτικούς που αντιδρούν. 

 

Η συνάντηση που θα έχει με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους θα γίνει στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα κάνει σύντομη περιοδεία-αστραπή σε 4 πόλεις, από Αλεξανδρούπολη έως Καβάλα. 

 

Για τη Δράμα δεν θα καταβληθούν προσπάθειες καθώς γνωρίζουν ήδη ότι ο Αργύρης Πατακάκης δεν πρόκειται να μεταπειστεί ενώ ο ίδιος λέγεται ότι έχει βάλει πλώρη για το Δήμο Νευροκοπίου. 

 

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον Κώστα Ζαγναφέρη που είναι και ο μόνος από τους «δελφίνους» που έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση της αντάρτικης υποψηφιότητάς του. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιχειρηθεί προσέγγιση και με άλλους συμβούλους της σημερινής «Περιφερειακής Αναγέννησης» στην Ξάνθη, όπως ο Μιχάλης Αμοιρίδης κ.α. 

 

Ο Κώστας Ζαγναφέρης, εξάλλου, είχε κληθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα για να μεταπειστεί. Άλλοι λένε πως επέστρεψε χωρίς να αλλάξει σχέδιο, άλλοι ότι το ξανασκέφτεται. 

 

Στην Καβάλα στόχος είναι ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού που είχαν εκφραστεί κατά του Χρήστου Μέτιου. Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη ενώ φερόταν να έχει συμφωνήσει και με τον Κώστα Ζαγναφέρη για συμπόρευση απέναντι στην υποψηφιότητα Μέτιου. 

 

Μαζεύονται σιγά σιγά οι δελφίνοι 

Στον Έβρο φαίνεται ότι τα δύο «μέτωπα» κλείνουν. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς φέρεται να έχει ενδώσει στις πιέσεις Μητσοτάκη-Αυγενάκη, όσο και ο επιχειρηματίας Χριστόδουλος Τοψίδης φέρεται να τα μαζεύει και να σταματά τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. 

 

Έτσι δεν αποκλείεται από τα τρία ψηφοδέλτια που αναμένονταν στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το γαλάζιο χώρο, η ηγεσία του κόμματος να επιβάλλει τελικά την ύπαρξη μόνο ενός, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που λέει ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». 

 

Ωστόσο, η παράταξη οδηγείται λαβωμένη στις εκλογές, με πολλά στελέχη της να αρνούνται να είναι υποψήφιοι για προφανείς λόγους. 

 

Το παρασκήνιο δίνει και παίρνει από το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι διεργασίες θα κορυφωθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα. 

 

Η ΝΔ αλλιώς θα φαίνεται προς τα έξω τους επόμενους μήνες κι αλλιώς θα είναι μέσα, αφού το καζάνι που βράζει δεν εκτονώνεται με τίποτα. 

 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ στην Περιφέρεια ότι «ο Κυριάκος βάλθηκε να βγάλει περιφερειάρχη… τον Κατσιμίγα»