Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το θάνατο του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου, αλλά ελάχιστα ευσταθούν αναφορικά με τα προβλήματα υγείας που οδήγησαν στο μοιραίο.

 

Την επομένη κιόλας του θανάτου του κυκλοφόρησε κι ένα σενάριο που μιλούσε ακόμη και για δολοφονία του μητροπολίτη. Πρόκειται για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της… αμφιλεγόμενης, ακραίας εφημερίδας «Μακελειό» του Στέφανου Χίου, η οποία περιέγραφε δολοφονία και συγκεκριμένα συμφέροντα.

 

Στο φύλλο της Δευτέρας 31 Ιουλίου (δείτε το σε μεγάλη φωτό στο τέλος του κειμένου) ο κεντρικός τίτλος ανέφερε τα εξής:

 

«Μασόνοι έπνιξαν και πέταξαν στη θάλασσα τον δεσπότη που κυνηγούσε τους ομοφυλόφιλους. Ο πνιγμένος είχε στήσει στον τοίχο τον Ιερώνυμο για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 4,5 δισσεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος”.

 

Και η εφημερίδα συνεχίζει, σε μεγάλους τίτλους στην πρώτη σελίδα:

 

“Άρατε πύλας και ανοίξτε τα τηλέφωνα του αρχιεπισκόπου και όσων μίλησαν με τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο που βρέθηκε να επιπλέει πεθαμένος”.

 

Η αναφορά που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι η εξής:

 

“Βασικός ύποπτος ο Ι.Λιάπης (σ.σ. εννοεί τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) και η σκληρή κάστα των αρουραίων των στοών που κυβερνούν την Εκκλησία. Αυτοί είχαν κίνητρο να του κλείσουν το στόμα”;

 

Ελαφρώς διαφοροποιημένο είναι το συνοδευτικό κείμενο στη σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας makeleio.gr όπου ο μητροπολίτης Προκόπιος αναφέρεται και ως «Παπαφλέσσας δεσπότης». Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

 

«Μασόνοι έπνιξαν κ’ πέταξαν στη θάλασσα τον Παπαφλέσσα δεσπότη που κυνηγούσε τους ομοφυλόφιλους. Ο πνιγμένος έψαχνε τον Ιερώνυμο για την τεράστια υπεξαίρεση των 4.5 δις δημοσίου χρήματος. Ανοίξτε τα τηλ. των βασικών υπόπτων. Και του Αρχιεπισκόπου. Οι αρουραίοι των στοών και το κίνητρο για να βγάλουν από τη μέση τον ρασοφόρο που επέπλεε στο νερό πεθαμένος»

 

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και βίντεο προδιαφήμισης του φύλλου της Δευτέρας 31 Ιουλίου σε εκφώνηση Στέφανου Χίου.

 

 

Οι ισχυρισμοί αυτοί, εκτός από την έντυπη και την ηλεκτρονική έκδοση του Μακελειού, δημοσιεύθηκαν και στον ιστότοπο του YouTube αλλά και στο Facebook και κοινοποιήθηκαν από δεκάδες χρήστες του διαδικτύου.

  

ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Τα σενάρια αυτά, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν καμία βάση αφού δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να αφήνει περιθώρια έστω για εικασίες. Ο μητροπολίτης βρισκόταν στην παραλία της Καλλιράχης, μπροστά από το Επισκοπείο, όπου κολυμπούσε παρουσία αρκετών ανθρώπων που έκαναν μπάνιο στην ίδια περιοχή. Μάλιστα λουόμενοι ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ αφού προηγουμένως τον έβλεπαν για ώρα να κολυμπάει και περίπου για 10 λεπτά να επιπλέει ακίνητος στη θάλασσα. Πρόκειται για ανθρώπους που γνώριζαν τον μητροπολίτη και τον είχαν δει πολλές φορές να κολυμπάει.

 

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο μητροπολίτης Προκόπιος είχε πολλά και σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν εδώ και 15 περίπου χρόνια. Προβλήματα που παρουσιάστηκαν ίσως λίγο πρόωρα μετά τα 60 του χρόνια αλλά τα οποία δικαιολογούνται για έναν άνθρωπο που στη συνέχεια έφτασε να πλησιάζει τα 80. 

 

Το 2005 υπέστη ενα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο ωστόσο ξεπέρασε κι έδειξε να επανακάμπτει. Είχε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, οι αρτηρίες του ήταν φραγμένες, είχε κάνει επεμβάσεις για “μπαλονάκια”, παρουσίαζε νεφρική ανεπάρκεια για την οποία υποβαλλόταν σε αιμοκαθάρσεις και πολλά άλλα. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία επί σειρά ετών ήταν γνωστά όχι μόνο στο στενό του περιβάλλον αλλά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.

 

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το δίκτυο εκκλησιαστικών ειδήσεων Romfea μίλησε για χρόνια μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Επρόκειτο για έναν καρκίνο στο θώρακα ο οποίος είχε διαγνωστεί, είχε αντιμετωπιστεί και τελικά είχε θεραπευτεί.

 

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ

Το λιγότερο, ίσως, γνωστό πρόβλημα υγείας του ήταν ότι είχε διαγνωσθεί με ένα μεγάλο ανεύρυσμα στην κοιλιακή χώρα, για το οποίο οι γιατροί είχαν αποφανθεί ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και ότι η χειρουργική επέμβαση δεν υπήρχε καν ως επιλογή. Το ανεύρυσμα αυτό ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να σκάσει.

 

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Του είχαν συστήσει μάλιστα μεγάλη προσοχή, να αποφύγει την κούραση, το σήκωμα βάρους αλλά και την κολύμβηση. Τουλάχιστον το τελευταίο είναι προφανές ότι δεν το ακολούθησε ως συμβουλή.

 

Κι όμως. Ούτε το ανεύρυσμα ήταν τελικά η αιτία θανάτου. Ούτε καρδιακή ανακοπή όπως γράφτηκε, ούτε εγκεφαλικό επεισόδιο, ούτε τίποτα σχετικό με καρκίνο.  

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ο μητροπολίτης Προκόπιος έπαθε αυτό που θα μπορούσε να πάθει ο κάθε ηλικιωμένος άνθρωπος ή οποιοσδήποτε με βεβαρυμένο ιστορικό. Είχε λιποθυμικό επεισόδιο μέσα στη θάλασσα στην οποία κολυμπούσε ασυνόδευτος.

 

Έχασε τις αισθήσεις του αλλά ανέπνεε κανονικά, το κεφάλι του έπεσε στο νερό και καθώς ανέπνεε, κατάπιε μεγάλες ποσότητες νερού ώσπου κατέληξε επί τόπου από πνιγμό.

 

ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΘΕΙ, ΑΝ…

Σε περίπτωση που κάποιος τον συνόδευε στο μπάνιο, ίσως να το είχε αντιληφθεί εγκαίρως και να τον είχε σώσει γιατί ήταν απλώς μια λιποθυμία. Εκτιμάται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος το πρώτο λεπτό της λιποθυμίας γιατί ο κόσμος που τον έβλεπε με το κεφάλι μέσα στο νερό, θεώρησε ότι κολυμπούσε όπως συνήθιζε χρόνια να κάνει με μεγάλη άνεση. Κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι φορούσε μάσκα με αναπνευστήρα και ότι βρίσκεται για περίπου 10 λεπτά μέσα στο νερό.

 

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ

Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναφέρει ότι ο θάνατος προήλθε από πνιγμό, αφού προηγουμένως είχε χάσει τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα και εισέρρευσε νερό στα πνευμόνια.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια φάνηκαν μεν ξεκάθαρα στην ιατροδικαστική εξέταση αλλά όχι ως αιτίες θανάτου, παρά μόνο ως ιστορικό.

 

Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑ-ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ

Σημειώνεται ότι κατά τη μεταφορά του μητροπολίτη από την παραλία προς το Κέντρο Υγείας Πρίνου, ενημερώθηκαν άμεσα η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αλλά και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Έγιναν λοιπόν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταφορά του στην Καβάλα όπου και επρόκειτο να ληφθούν οι σχετικές με την ταφή του αποφάσεις.

 

Ενώ το σοκ είναι έντονο στην τοπική κοινωνία, φάνηκε ότι οι τυπικές διαδικασίες τηρήθηκαν κατά γράμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε ένα βαθμό και κόντρα στην Εκκλησία.

 

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Λέγεται ότι αρχικά ζητήθηκε από την Εκκλησία η άμεση μεταφορά της σορού στην Καβάλα για διατήρηση σε ψυγείο και τις τυπικές διαδικασίες προετοιμασίας έως ότου αυτή εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

 

Ωστόσο, από την Εισαγγελία Καβάλας έγινε απαιτητό να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κομοτηνής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας προέβαλαν ενστάσεις ως προς την ανάγκη νεκροψίας αλλά ο εισαγγελέας επέμεινε καθώς επρόκειτο για σημαντική προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας αλλά κυρίως επειδή επρόκειτο για αιφνίδιο θάνατο που δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς έλεγχο.

 

Κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής έδειξαν πως πρόκειται για θάνατο από πνιγμό (και μόνο από πνιγμό, όχι από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο) αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα περαιτέρω αναλύσεων ως προς τις ουσίες που υπήρχαν στον οργανισμό του μητροπολίτη. Οι σχετικές, αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των φαρμάκων που λάμβανε, δεν βρέθηκαν άλλες ουσίες.

 

 

(παρακάτω το πρωτοσέλιδο εφημερίδας που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας)