Τη Δευτέρα του Πάσχα (06/05), εκατοντάδες πιστοί τίμησαν με την παρουσία τους στον Θεολόγο Θάσου, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, συμμετέχοντας σε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα.

 

Δείτε σχετικά βίντεο του Γιώργου Τσιλογεώργη.

 

 

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, μοιράστηκε σχετικές φωτογραφίες. Σε ανάρτηση του γράφει για το έθιμο τα εξής:

“Εκατοντάδες πιστών συνέρευσαν και φέτος στο Θεολόγο Θάσου, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Μιχαήλ Αρχάγγελο.

 

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, με θαυμαστό τρόπο, ανευρέθει στην αγριελιά του μοναστηριού, ο Τίμιος Ύλος (καρφί με το οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός). 

 

Κατά την δεύτερη μέρα λοιπόν, του Πάσχα, ο κόσμος πλαισιώνει το λάβαρο του Αγίου και το συνοδεύουν, συνοδεύοντας έτσι και τον Άγιο, με ασφάλεια, στο μοναστήρι. 

 

Την τρίτη ημέρα του Πάσχα, οι συνοδοί του αγίου, αφού παρευρεθούν στην λειτουργία, ξεκούραστοι από τη διανυκτέρευσή τους εκεί, ξεκινούν το δρόμο της επιστροφής στο Θεολόγο, όπου θα επαναφέρουν το λάβαρο στο μετόχι της μονής στο χωριό.

 

Στη Θάσο και ιδιαίτερα για το χωριό του Θεολόγου ο Άγιος είναι Προστάτης και ο άμισθος Ιατρός των πιστών μαζί με τον Τίμιο Ήλο. Σ’όλες τις δυσκολίες τους σ’ Αυτόν καταφεύγουν.

 

Όταν λένε τη λέξη  Άγιος η Μιχαήλ Αρχάγγελος εννοούν τον Τίμιο Ήλο μαζί με τον Αρχάγγελο, που εικονίζεται πάνω στο εξαπτέρυγο. 

 

Στη συνείδηση τους και οι δύο αυτές έννοιες είναι ταυτισμένες απόλυτα  σημαίνουν το ίδιο πράγμα: Μια βαθιά, απλή και ανόθευτη πίστη στον Αρχάγγελο, που τους χάρισε την ευλογία του Τιμίου Ήλου του Χριστού μας πάνω στο Νησί.”