μητροπολίτης

Αύριο Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου.

Ο νέος (ψηφισμένος) Μητροπολίτης της Δράμας κ. Δωρόθεος (κατά κόσμον Βασίλειος) Πάπαρης γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα.

Mητροπόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα επισκεφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αρκετές συζητήσεις σε όλες τις κατευθύνσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Μητροπολίτη  να ανοίξουν οι εκκλησίες και η Θεία Κοινωνία για τους πιστούς στους Ναούς της Ξάνθης από σήμερα Δευτέρα.

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ίσως από κόπωση, ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορωνοϊού, την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα μέτρα της κυβέρνησης και την ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι και όσων με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους…», εκφράζει σε άρθρο του, επ' ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. 'Ανθιμος.

 

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος τόνισε ότι οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές, για ατομική π

Το δικό της μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» εκπέμπει η Εκκλησία της Ελλάδας, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προγράμματος λειτουργίας των ναών.

Τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα, επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας15 Απριλίου, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ξάνθης Τάσος Καραδέδος, Γιώργος Καρακασίδης και Κώστας Παμπουκίδης.

Τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο δέχθηκε στο γραφείο του στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με αποκαλυπτήρια προτομών, με τρισάγιο, μνημόσυνο και εγκαίνια του ιδρύματος χρονίως πασχόντων στον Άγιο Σίλα Καβάλας τιμήθηκε η μνήμη και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου.

Τη μετονομασία της οδού Μητροπόλεως στην Καβάλα σε οδό Μητροπολίτου Προκοπίου ζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιουλίου 2018, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ο μητροπολίτης Στέφανος

Προγραμματισμένη εθιμοτυπική συνάντηση είχε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Πολιτισμού Αλέξανδρος Ιωσηφίδης με τον μητροπολίτη Στέφανο. 

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, στο Επιμελητήριο Καβάλας μεταξύ της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. κ. Στέφανο.

Έχει ενδιαφέρον το τελετουργικό με βάση το οποίο εκλέγονται οι νέοι μητροπολίτες.

 

Αρχικά εκλέγονται τρία άτομα, με μυστική ψηφοφορία, που αποτελούν το Τριπρόσωπο.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ 

 

Η επιχειρηματολογία Άνθιμου στους μητροπολίτες για την εκλογή του Στέφανου Τόλιου

 

 

Ο μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, «δεξί χέρι» του εκεί μητροπολίτη Άνθιμου, Στέφανος Τόλιος, 57 ετών, είναι ο νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Ανατροπή σημειώθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή μητροπολίτη στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Η διαδικασία για την εκλογή μητροπολίτη ορίζεται από κανόνες ωστόσο φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για την παρασκηνιακή στήριξη προσώπων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

 

Την αντίδραση του αρχιμανδρίτη Παύλου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί διαδοχής στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το θάνατο του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκοπίου, αλλά ελάχιστα ευσταθούν αναφορικά με τα προβλήματα υγείας που οδήγησαν στο μοιραίο.

Για τον μακαριστό μας Γέροντα Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κυρόν Προκόπιο, αντί στεφάνου στην τετιμημένη επισκοπική του ακεραιότητα

 

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα γίνει τελικά η κηδεία του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία παράλλ

Νεκρός βρέθηκε ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στη Θάσο. Το έργο που άφησε, τα προβλήματα με την υγεία του αλλά και οι ομοιότητες του θανάτου του με άλλον μητροπολίτη της περιοχής...