γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Το δρόμο προς την υλοποίησή του παίρνει το έργο της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού του Πρίνου μετά από 12 χρόνια επίπονης και επίμονης προσπάθειας.

 

Η χρηματοδότηση του έργου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη πράξης τα 12.382.650,90€.

 

Η πράξη αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), του αγωγού διάθεσης εκροών και την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Πρίνου και όρμου Πρίνου του Δήμου Θάσου.

 

Ένα έργο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την περιοχή προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διάθεσης και επεξεργασίας των λυμάτων.

 

Παραδοτέα της πράξης είναι:

 

1. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και ο αγωγός διάθεσης εκροών.

2. Το νέο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Πρίνου και όρμου Πρίνου

3. Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης.

4. Σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ.

 

Για την ιστορία…

 

Οι προσπάθειες για την κατασκευή του έργου άρχισαν επί διοίκησης Λευτέρη Μερέση, ωστόσο το έργο αρχικά κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ το 2012 ο πρώην δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ

 

Το έργο απεντάσεται το 2013 με απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά. Ο βιολογικός του Πρίνου ήταν ανάμεσα στα έργα που είδαν την πόρτα της εξόδου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτούσε το έργο του Πρίνου παρουσίαζε υπερκάλυψη (overbooking) της τάξεως του 310%. Συνολικά εκείνο το διάστημα είχαν γίνει 190 απεντάξεις έργων.

 

Και αυτό ενώ είχε ήδη δημοπρατηθεί ένα υποέργο που έπρεπε να προηγηθεί και να ακολουθήσει η κατασκευή του βιολογικού. Μάλιστα ο εργολάβος είχε ήδη ξεκινήσει και η διοίκηση Χατζηεμμανουήλ έπρεπε να τον αποζημιώσει επειδή το έργο σταμάτησε 

 

Το έργο πήρε ξανά απόφαση ένταξης μετά τις εκλογές του 2015. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να προχωρήσει η ένταξη του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν να παραχωρηθεί η απαιτούμενη γη  24 στρεμμάτων από το Δημόσιο καθώς και η έγκριση για υποθαλάσσια διάθεση.

 

Το συγκεκριμένο κομμάτι γης δεν ανήκε σε ιδιώτες, ήταν ιδιοκτησίας δημόσιου. Η διοίκηση Χατζηεμμανουήλ κατάφερε να πάρει την αναμενόμενη από το 2012 παραχώρηση στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2017. Οι υπογραφές μεταξύ του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ «έπεσαν» στην Καβάλα στο γραφείο της τότε δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα.

 

 

«Υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η παραχώρηση 24 στρεμμάτων προς τον Δήμο Θάσου.

 

Η παραχώρηση αυτή έγινε προς ικανοποίηση αιτήματος της Δημοτικής Αρχής για την ένταξη, εγκατάσταση και λειτουργία εκεί της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Βιολογικού καθαρισμού του Πρίνου.

 

Χρειάστηκε για την επιτυχία του σκοπού αυτού να γίνουν ταξίδια στην Αθήνα, επισκέψεις στα Υπουργεία και πλούσια αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και Υπουργείων(Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων).

 

Εντάξαμε μετά από πολύ δουλειά τον Πρίνο στη λίστα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων των οικισμών της χώρας που επιβάλλεται η κατασκευή Βιολογικών.

 

Ωριμάσαμε και επικαιροποιήσαμε τις μελέτες της μονάδας και των δικτύων του Βιολογικού του Πρίνου.

 

Σήμερα παραχωρήθηκε, με την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου η αιτηθείσα γη από τον Δήμο Θάσου.

 

Πληρούμε λοιπόν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να κάνει η Πολιτεία δεκτό το αίτημά μας για την οριστική ένταξη και κατασκευή του Βιολογικού του Πρίνου, ενός εξαιρετικής σημασίας έργου υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη της Θάσου», είχε δηλώσει τότε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

 

Από τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να συλλεχθούν οι γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται για την οριστική απόφαση ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της διοίκησης Χατζηεμμανουήλ το 2019 είχαν προλάβει να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις και αναμένονταν οι σχετικές απαντήσεις.

 

Στο σήμερα….

 

Σήμερα και επί διοίκησης του νέου δημάρχου Λευτέρη Κυριακίδη η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ του απενταγμένου από το 2013 έργου είναι πλέον οριστική. Ο νυν δήμαρχος Θάσου στη δήλωσή του για την ένταξη του έργου κάνει λόγο για πολύχρονη και συστηματική εργασία. Μια πραγματικά πολύχρονη εργασία που κράτησε για περίπου 12 χρόνια.

 

 

Συγκεκριμένα ο κ. Κυριακίδης αναφέρει:

 

 «Ύστερα από πολύχρονη και συστηματική εργασία ξεπερνώντας γραφειοκρατικά ζητήματα και προβλήματα ανακοινώνουμε την ένταξη της Πράξης “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και έργων διάθεσης εκροών οικισμού Πρίνου Δήμου Θάσου –  Δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Πρίνου & όρμου Πρίνου Δήμου Θάσου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ευχαριστώ και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες της ΔΕΥΑΘ αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου Θάσου που εργάστηκαν άψογα για το τελικό αποτέλεσμα.

Με γνώμονα της πολιτικής μας την επίλυση των προβλημάτων προχωράμε, με συνέπεια, τον δρόμο της ευθύνης που δεσμευθήκαμε να ακολουθήσουμε. Με σχέδιο και πρόγραμμα για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Ο στόχος της προόδου δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με όραμα και συνεργασία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα απέναντι στα προβλήματα του τόπου μας από την πρώτη γραμμή της μάχης με δύναμή μας την εμπιστοσύνη των πολιτών».

 

 

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου Κώστας Μανίτσας ο οποίος αναφέρει:

 

«Πλήρη δικαίωση αισθάνομαι ως Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΘ καθώς ακόμη μία μεγάλη μας προσπάθεια έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο έργο απασχολεί τον τόπο μας την τελευταία δεκαετία, με πολλά προβλήματα και πισωγυρίσματα.

 

Ευχαριστώ του συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες της ΔΕΥΑΘ αλλά και του Δήμου Θάσου που εργάστηκαν συστηματικά και ομαδικά για τον τελικό σκοπό.

 

Προχωράμε με την ίδια διάθεση για προσφορά στον τόπο αναβαθμίζοντας τις υποδομές του και σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».