Δραματική μείωση των εισπράξεών τους βίωσαν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης σε Καβάλα και Θάσο, όπως και στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας και των ειδικών περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν. 

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι απώλειες σε Καβάλα και Θάσο, στους δύο αυτούς κλάδους, είναι της τάξης του 60% και 70%

 

Υπάρχει ωστόσο μια εξαίρεση στο χάρτη των στατιστικών στοιχείων, η οποία «βγάζει μάτι». 

 

Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας (Γ΄τρίμηνο 2020) ο νομός Σερρών παρουσιάζει απώλειες στον κλάδο της εστίασης μόλις κατά 0,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019. 

 

Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση πανελλαδικά

 

Αιτία για τις μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την καταστροφή που υπέστησαν οι άλλοι νομοί ήταν τα επιλεκτικά περιοριστικά μέτρα που μπήκαν στην εστίαση μέσα στον Αύγουστο σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη Θεσσαλονίκη. Οι Σέρρες είχαν αρχικώς εξαιρεθεί. 

 

"Δείχνουν" Καραμανλή...

 

Το θέμα προσέγγισε δηκτικά ο πρώην βουλευτής Δράμας τού ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, σε σχόλιό του με τίτλο «Αν είσαι Καραμανλής και έρχεσαι από τις Σέρρες» όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μία εξαίρεση υπήρξε σε αυτήν την απαγόρευση: η περιφερειακή ενότητα Σερρών για την οποία για κάποιο λόγο (που έχει ονοματεπώνυμο) δεν ίσχυσε το απαγορευτικό πλαίσιο».

 

Σε άλλο σημείο του σχολίου του επισημαίνει: «υπήρξε και μία περιφερειακή ενότητα που εκ θαύματος είχε σχεδόν μηδενική μείωση εσόδων δηλαδή 0,8%. Ναι σωστή η μαντεψιά είναι η περιφερειακή ενότητα Σερρών. Για την οποία περιφερειακή ενότητα δεν ίσχυαν οι απαγορεύσεις μέχρι που έγινε κατακόκκινη από κρούσματα. Δηλαδή για παραπάνω από έναν μήνα όλοι γλεντούσανε στις Σέρρες. Μεγάλη προσφορά του κυρίου Καραμανλή υπουργού Μεταφορών στην κυβέρνηση των κομψών».

 

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο είχε παρατηρηθεί μεγάλη κίνηση προς το νομό Σερρών, κυρίως από Θεσσαλονίκη και Δράμα, από ανθρώπους που ήθελαν να συνεχίσουν τη διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα. 

 

 

Καταλύματα Θάσου - απώλειες έως και 91% 

 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) τα καταλύματα της Θάσου καταγράφουν απώλειες τζίρου της τάξης του 91% ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις κατάφεραν να φτάσουν μόλις στο 1/3 των εισπράξεων που αντιστοιχούσαν στην ίδια περίοδο το 2019. 

 

Έως 75% οι απώλειες στην Καβάλα 

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο χερσαίο τμήμα της Καβάλας όπου τα καταλύματα χάνουν κατά το Β΄τρίμηνο τα 3/4 των εισπράξεων που είχαν την περασμένη χρονιά ενώ το Γ΄τρίμηνο οι απώλειες πλησιάζουν το 60%. 

 

Ειδικά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι απώλειες της Καβάλας κινούνται πέριξ του 60% ενώ της Θάσου φτάνουν να ξεπερνούν το 70%. 

 

Εστίαση: Καβάλα έως -55% / Θάσος έως -80% 

 

Μικρότερες σε σχέση με τα καταλύματα, αλλά εξίσου ανησυχητικές, είναι οι απώλειες που γνωρίζουν οι επιχειρήσεις της εστίασης μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. 

 

Κατά το Β΄τρίμηνο του 2020, στην Καβάλα η εστίαση χάνει σχεδόν των 55% των εισπράξεων, ποσοστό που περιορίζεται στο 27% μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού. 

 

Στη Θάσο τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα με τη μείωση να πλησιάζει το 80% κατά το Β΄τρίμηνο και να «επιμένει» κοντά στο 60% κατά το Γ΄τρίμηνο. 

 

Σε ό,τι αφορά τα αναλυτικά στοιχεία για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ειδικά για τη Θάσο, η ΕΛΣΤΑΤ επικαλείται «στατιστική εμπιστευτικότητα» (!) και δεν δημοσιεύει τα μεγέθη για λόγους «προστασίας της ταυτότητας των ερευνώμενων επιχειρήσεων» (!!!). 

 

 

Τα μερίδια κάθε περιοχής

Ποιοι κάνουν τις μεγαλύτερες εισπράξεις 

 

Στις 6 Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ 1.155 επιχειρήσεις καταλυμάτων εκ των οποίων οι 806 στη Θάσο (ποσοστό 70%) στις οποίες αντιστοιχεί περίπου ο μισός τζίρος όλης της περιφέρειας

 

Το νησί έχει τριπλάσια μεγέθη εισπράξεων σε σχέση με την Καβάλα ή πενταπλάσια σε σχέση με νομούς του μεγέθους της Δράμας. 

 

Πιο μοιρασμένα είναι τα πράγματα στην εστίαση, όπου σε Καβάλα και Θάσο καταγράφονται αθροιστικά 1.407 επιχειρήσεις έναντι 1.166 στο σύνολο του νομού Έβρου και 1.469 επιχειρήσεων στο νομό Σερρών. 

 

Πρώτοι στις απώλειες αλλά πρώτοι και σε τζίρους 

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εστίαση στο νομό Καβάλας παρά το περιορισμένο μέγεθός του έναντι του Έβρου ή των Σερρών, παρουσιάζει τον μεγαλύτερο τζίρο (βάσει ετήσιων στοιχείων του 2019) είτε ως μεμονωμένη περιφερειακή ενότητα (χερσαίο τμήμα) είτε ως σύνολο νομού (μαζί με τη Θάσο) σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα. 

 

Η Θάσος από μόνη της έχει κατ΄αναλογία πληθυσμού ή αριθμού επιχειρήσεων τον μεγαλύτερο τζίρο στην εστίαση. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ