Σύσκεψη στο επιμελητήριο Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (23/10) με την παρουσία επαγγελματιών, φορέων και συλλόγων του νομού Καβάλας με αφορμή τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ωστόσο ηχηρή ήταν η απουσία εκπροσώπων της διοίκησης της Περιφέρειας.

 

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση των αναλυτικών όρων του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισε να δώσει στις επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Το πρόγραμμα (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ κι ΕΔΩ) είναι από τα τελευταία που ανακοινώθηκαν αφού είχαν προηγηθεί σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Περιλαμβάνει βελτιώσεις έναντι των άλλων προγραμμάτων (απλοποίηση διαδικασιών, μεγαλύτερη περίοδος υποβολής αιτήσεων, γενναίος προϋπολογισμός 90 εκ. €) αλλά είναι πολύ πιο άδικο και «τσιγκούνικο» σε σχέση με τα προγράμματα των άλλων Περιφερειών.

 

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας στην αρχική του τοποθέτηση άσκησε δριμύτατη κριτική τόσο στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη, τον αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή, τον αντιπεριφερειάρχη αλιευτικής πολιτικής Ανδρέα Καραγιώργη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Αθανάσιο Τσώνη που δεν έδωσαν το παρών στη σημερινή σύσκεψη, λέγοντας πως πάνω από 3.500 επαγγελματίες ζητούν απαντήσεις.

 

Δέμπας: «Δεν δέχονται να μας ακούσουν»

 

«Ήρθαμε να μεταφέρουμε την αγωνία όλων των επιχειρήσεων για να δώσουμε το μήνυμα ότι το πρόγραμμα έχει γκρίζες ζώνες, αδικίες παραλείψεις και αυτές πρέπει να διορθωθούν», είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, ενώ σχολίασε την κίνηση της Περιφέρειας να καλέσει μόνο τους επαγγελματίες της Θάσου στην Κομοτηνή για σύσκεψη ως «άκομψη» και για να έχει «άλλοθι» σε μία «υποτιθέμενη συνάντηση».  Ο κ. Δέμπας επίσης είπε ότι: «Ίσως δεν θέλουν να μας ακούσουν και να βρουν λύσεις. Έπρεπε όμως να είναι εδώ». Δεν πρέπει μέσα από πιθανές προσωπικές κόντρες ή ανασφάλειες να έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Καβάλας και της Θάσου».

 

Λ. Κυριακίδης: «Περιμέναμε το πρόγραμμα να ενισχύει πραγματικά»

 

«Ως δήμος δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή τις εντάσεις μας. Με το πρόγραμμα αυτό αδικούνται οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις της Θάσου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα που δίνει χρήματα σε επαγγελματίες είναι θετικό, από εκεί και πέρα δηλώσαμε τις ενστάσεις μας διότι οι επιχειρήσεις συγκαταλέγονται σε μία κατηγορία που δεν στηρίζονται καθόλου, τόνισε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης.  

 

Μ. Πολυμέρου: «Θα ήθελα να ήταν κάποιος από την περιφέρεια εδώ να απαντήσει»

 

Η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου (Περιφερειακή Σύνθεση) αλλά και επαγγελματίας του τουρισμού, Μαρία Πολυμέρου έκανε λόγο για «περιφερειακή ανυπαρξία» και ότι κατηγορήθηκε για αντιπολίτευση. «Το ότι δεν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια όσον αφορά τις μειώσεις τζίρου, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες του 2019 σε σχέση με το 2020, μάλλον δεν βλέπουμε από την ίδια οπτική. Οι επιχειρήσεις δέχονται το τελειωτικό χτύπημα. Αυτό που λείπει είναι η ρευστότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζουμε να ακουστούμε».

 

Π. Παρασχούδης: «Ήρθε η ώρα της επιβίωσης»

 

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης αναφέρθηκε στην δύσκολη τουριστική σεζόν που πέρασε η Θάσος: «Κληθήκαμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας, να κρατήσουμε τον τουρισμό ανοιχτό να δώσουμε δουλειά σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις στο κράτος και στις τράπεζες. Για να δουλέψουμε δανειστήκαμε δεν είχαμε τη ρευστότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Όταν κληθούμε του χρόνου να τις ανοίξουμε δεν θα τα καταφέρουμε. Οι εποχικές επιχειρήσεις αδικούνται κατάφορα».

 

Γ. Μαρκιανός: Να υπάρξει πρόγραμμα για τις εποχικές επιχειρήσεις

 

«Αυτό που έχουμε μάθει είναι να διεκδικούμε. Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι πολλά καταλύματα δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και αν ανοίξουν δεν θα είναι ανταγωνιστικά», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός.  

 

Δ. Φιλίππίδης: «Λυπάμαι που η ηγεσία της περιφέρειας δεν είναι εδώ»

 

Ο πρόεδρος της συντονιστικής Θάσου, Δημήτρης Φιλίππιδης κάλεσε την διοίκηση της περιφέρειας: «να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες για τα προβλήματα της περιοχής τους και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Δ. Κουτλής: Σωματείο επαγγελματιών Θάσου

 

Αισθανόμαστε αγανάκτηση και αίσθηση αδικίας. Βλέποντας τα προγράμματα άλλων περιφερειών θεωρήσαμε ότι και η δική μας περιφέρεια θα κοιτάξει πραγματικά το πρόβλημα της επιβίωσης των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του σωματείου επαγγελματιών Θάσου, Δημήτρης Κουτλής.  

 

Γ. Πασχαλίδης: «Πρέπει να είμαστε στη βουλή, αλλά…»

 

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που ήταν παρών στην αίθουσα του επιμελητηρίου τόνισε ότι: «Δεν έπαψα να ψάχνω να βρω τρόπο να βοηθήσω. Δεν θέλω να είμαι γραφικός και να λέω ότι έχω δουλειά αυτή την ώρα.

 

Ευρ. Ταρασίδης: «Περίμενα μία γόνιμη συζήτηση»

 

Ως εκπρόσωπος της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου, ο Ευρυπίδης Ταρασίδης επεσήμανε ότι: «Εάν υπήρχε διαβούλευση δεν θα υποχρεωνόταν οι φορείς να μπουν σε αυτή τη συζήτηση».

 

Χρ. Τοψίδης: Η φορολογική ενημερότητα είναι μία διεκδίκηση της Ένωσης Περιφερειών

 

Μπ. Δράκος: «Η ΝΔ δεν μπορεί να απέχει από ένα τέτοιο θέμα»

 

«Το μεγαλύτερο προτέρημα στον άνθρωπο είναι να ακούει» δήλωσε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας, Μπάμπης Δράκος:  «Αν ακούς διευρύνεις τη σκέψη σου, τα επιχειρήματα σου. Αν έκαναν μία διαβούλευση όλες αυτές οι αστοχίες δεν θα υπήρχαν».

 

Α. Καλλίας: «Δεν είμαστε ζητιάνοι»

 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, χτύπησε το «καμπανάκι» της ρευστότητας: «Υπάρχει θέμα ρευστότητας και επιβίωσης. Κάποιοι έκλεισαν τις επιχειρήσει τους. Είναι άμεσα και αναγκαία η παρέμβαση στην περιφέρεια. Οι δύο χιλιάδες ευρώ σε όλους είναι ένα αστείο ποσό.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ξάνθης, Γιάννης Ιερόπουλος είπε ότι: «Πιστεύω ότι η Περιφέρεια θα το σκεφτεί και θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων. Το άσχημο είναι ότι κανένας δεν είναι εδώ».

 

Φ. Πούλος: «Είναι δεδομένο ότι το πρόγραμμα είναι άδικο»

 

«Τα δύσκολα έρχονται και είμαστε στην αρχή και κυρίως για τα ξενοδοχεία που είναι εν λειτουργία», είπε ο Φώτης Πούλος, γενικός γραμματέας ξενοδόχων Καβάλας

 

Απ. Μουμτσάκης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αδικία που έγινε»

 

Τον δήμαρχο Καβάλας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος παιδείας, Απόστολος Μουμτσάκης: «Το οικονομικό άνοιγμα των επιχειρήσεων είναι μεγάλο. Πρέπει ως κοινωνία και ως δήμος να σταθούμε στο πλευρό των επιχειρήσεων», ενώ εξέφρασε τη θέληση του Θόδωρου Μουριάδη για την στήριξη των επιχειρήσεων. «Θα συζητηθεί επίσης το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο».  

 

Χρ. Χατζηγερακούδης: «Δεν είναι κακό κανείς να παραδέχεται το λάθος»

 

Το πρόγραμμα έχει αστοχίες τις έχουμε εντοπίσει. Η περιφέρεια να ακούσει τα παράπονα μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών της Κεραμωτής, Χρήστος Χατζηγερακούδης.  

 

Μυρσίνη Χρυσαφούδη: «Μακάρι να η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να επιληφθούν. του θέματος. Το πρόβλημα στην παραλία Οφρυνίου εντοπίζεται στα καταλύματα". 

 

Ο Νίκος Χρυσανίδης, γραμματέας του συλλόγου καταλυμάτων  Περάμου: Στην περιοχή μας η πτώση έφτασε στο 80%

 

«Δεν τα περιμένουμε όλα από το κράτος, αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε και αδικεί μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χρυσανίδης.

 

Ηλ. Αντωνίου: "Πρέπει να ανατραπεί αυτό το σκηνικό", εκπ. συλ. επαγγελματιών Παραλίας Οφρυνίου.

 

Το επιμελητήριο θα συντάξει ψήφισμα το οποίο υπογράψουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και θα σταλεί σταλθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στον υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδης, στο γραφείου του πρωθυπουργού  και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής με επιστολή του στον πρόεδρο του επιμελητηρίου σημείωσε ότι: «εν όψει πιθανής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν θεωρώ σκόπιμη την παρουσία μου στη σημερινή συνάντηση φορέων που διοργανώνει το επιμελητήριο. Αναμένω με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις του Επιμελητηρίου και των φορέων».