Κατά το διάστημα 19-24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε διεθνές σεμινάριο στο Σουηδικό Σπίτι της Καβάλας με θέμα την ‘Υστερη Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1600-800 π.Χ.) στην Ανατολική  Μακεδονία και Θράκη. Συμμετείχαν αρχαιολόγοι από 7 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελβετία, Πολωνία και Νορβηγία) οι οποίοι μελετάνε αρχαιολογικό υλικό από διάφορες θέσεις στο Βόρειο Αιγαίο και στα Νότια Βαλκάνια, όπως στην Θεσσαλονίκη, στην Κορυτσά η στο Μπάνσκο. Η σύγκριση αρχαιολογικού υλικού επιτρέπει την ταύτιση σχέσεων μεταξύ των διάφορων προϊστορικών πολιτισμών. Παράδειγμα τέτοιων ευρέων επαφών αποτελούν τα ευρήματα μυκηναϊκής κεραμικής από την Νότια Ελλάδα στην Εξοχή στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις  στα μουσεία και στους προϊστορικούς χώρους της περιοχής, μαζί με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους. Την κα. Μαλαμίδου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και την ελληνογαλλική αποστολή στο Ντικιλί Τας κοντά στους Φιλίππους. Η κα. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, υπεύθυνη της ανασκαφής του προϊστορικού οικισμού στο Καστρί Θάσου (Θεολόγος) ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου και ο Ν. Καϊδης (Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου) συνόδεψε τους συμμετέχοντες  στον αρχαιολογικό χώρο αυτό, ο οποίος βρίσκεται σε βραχώδεις ύψωμα, σε στρατηγική και οχυρή θέση. Στο σεμινάριο επίσης συμμετείχε και ο κ. Σουκαντός (παν/μιο Βόλου) που ετοιμάζει διδακτορική διατριβή με θέμα τις πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα τους προϊστορικούς οικισμούς στην Ανατολική Μακεδονία κατά την ‘Υστερη Εποχή του Χαλκού.

Αυτό το σεμινάριο ήταν το δεύτερο μετά από το πρώτο του καλοκαιριού 2015, με χαρακτηριστικό τίτλο: «Balkan Bronze Age Borderland». Τότε 11 νέοι αρχαιολόγοι συμμετείχαν σε ένα ταξίδι δυό εβδομάδων από την Θεσσαλονίκη στην Ήπειρο, στην Αλβανία, στα Σκόπια, στο Κόσοβο και στην ΝΔ Βουλγαρία. Στόχος αυτού του προγράμματος σεμιναρίων είναι  η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα σε νέους αρχαιολόγους η οποία δεν είναι πάντα εύκολη λόγω των σημερινών συνόρων και των διάφορων γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή καθώς και των αντίστοιχων αλφάβητων. Φέτος επιλέχθηκαν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη γιατί κατέχουν σημαντική στρατηγική θέση μεταξύ διάφορων αρχαίων διαδρομών, όπως τα ποτάμια Νέστος και Στρυμώνας που επιτρέπουν τις σχέσεις προς Βορρά, και το Αιγαίο το οποίο συνδέει την Βόρεια Ελλάδα με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα αλλά και την Μικρά Ασία.

   

 

Σουηδικό Σπίτι Καβάλας

(Σουηδικό Ινστιτιούτο Αθηνών)