Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

 

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Μιλήτου κ. Απόστολος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 

Οι ευεργεσίες του Θεού και οι συνοδοιπόροι του βίου

 

“Δεν πτοούμαι, ούτε δειλιώ . Πιστεύω ότι ο Κύριος ο οποίος υπήρξε η ελπίς μου εκ νεότητός μου, ο Κύριος ο οποίος «πολυμερώς και πολυτρόπως» μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς με ευηργέτησε και καθοδήγησε τα βήματά μου, δεν θα με εγκαταλείψει και σ’ αυτή την μεγάλη στιγμή αφού Εκείνος με οδηγεί σ’ αυτήν”,

 

ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χειροτονητήριο λόγο του ο Θεοφιλέστατος.

 

Πριν εισέλθει στα Άγια των Αγίων για να λάβει το χάρισμα της Αρχιερωσύνης, ο κ. Παύλος αναφέρθηκε στον λόγο του στους συνοδοιπόρους του βίου του μέχρι να τον αξιώσει ο Θεός να γίνει Επίσκοπος της Εκκλησίας.

 

Στον λόγο του δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Αποστολική Εκκλησία των Φιλίππων την οποία επί σειρά ετών διακόνησε.

 

“Με βαθιά συγκίνηση και αγάπη στρέφω την σκέψη και την καρδιά μου προς την πεφιλημένη μου ηρωική Μακεδονία και τους πιστούς των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της νήσου της Θάσου «ούς εν αληθεία ηγάπησα», ζητώ δημοσίως συγγνώμη για τον παραπικρασμό τους, και που σήμερα πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας όλη τη νύκτα για να είναι παρόντες στο μυστήριο της αρχιερωσύνης. Με συγκινούν με την ανταπόδωση της αγάπης τους. Από τα βάθυ της καρδιάς μου τους ευχαριστώ”, ανέφερε.

 

“Ουδέποτε θα εγκαταλείψω τους λόγους Σας”

 

“Σας εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, διότι με ετιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και πολλαπλώς με ευηργετήσατε. Ουδέποτε θα λησμονήσω τους λόγους Σας και την εκπεφρασμένη σκέψη Σας για την ελαχιστότητά μου. Η αγάπη Σας για την Εκκλησία, οι τίμιοι και ανιδιοτελείς αγώνες Σας υπέρ αυτής, η συνέπεια και η σταθερότητα στις αρχές και τους λόγους Σας, η ευθύτητα και η ευγένειά Σας, θα αποτελούν πηγή εμπνεύσεως και δείκτη πορείας στην επισκοπική μου διακονία”,

 

είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

 

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος μίλησε για τα χαρίσματα του νέου Επισκόπου κ. Παύλου καθώς και για την τιμή να φέρει τον τίτλο της ιστορικής αυτής Επισκοπής.

 

Εν συνεχεία έλαβε χώρα η χειροτονία με κλήρο και λαό να αναφωνούν το “ΑΞΙΟΣ”.

 

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Θεφιλέστατοι Επίσκοποι: Στρατονικείας κ. Στέφανος, Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς και Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, καθώς και πλήθος κόσμου από την Καβάλα.

 

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος Κίτσος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου 2023 και θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr